Od uginulog gnjurca do ambalaže kondoma: Pogledajte što su splitski ronioci očistili s podmorja Žnjana

"Zanimljivo je bilo promatrati natpise na ambalaži kao npr. 'Wild west' i 'We care' kao da nam more pokušava poslati poruku..."


Vrijedna ronilačka ekipa UPA Rostrum Split iz godine u godinu organizira akciju čišćenja podmorja “Čist Božić i bistra Nova godina”.


Iako svake godine čiste podmorje pojedinih plaža, nanovo ih šokira nekultura pojedinih njihovih sugrađana, prvenstveno u vidu ekološke neosviještenosti. Ipak ističu da ih vesele i motiviraju upiti kolega koji su već mjesecima upisani u akciju prosinačkog čišćenja splitskog podmorja.

Njihovu zadnju objavu prenosimo u cijelosti:

“Vesele nas i dodatno motiviraju upiti naših prijatelja i kolega ronioca kojima je ova akcija mjesecima upisana u ronilački kalendar. Pa sada krenimo redom. Osnovni preduvjet za uspješnu akciju je da se na lokaciji pod morem uistinu nalazi otpad… koji je na žalost u slučaju plaže Žnjan, bez kompromisno – ispunjen!

Od “neslavnog” deponija lociranog usred najfrekventnijeg područja plaže, snimljeno je postojeće stanje, te je utvrđeno još par lokacija gdje se nalazi sitniji, ali i krupni otpad… Tijekom zarona naišli smo na tradicionalno velik broj poluraspadnutih vlažnih maramica, uložaka, igračaka (kako za djecu, tako i za kućne ljubimce), omota od prezervativa, sokova, lijekova, te ambalaža svih oblika i statusa raspada.

Krupniji otpad koji se planira ukloniti ovom akcijom sastoji se od velikog broja plastičnih i metalnih krovnih konstrukcija, bojlera, automobilskih i kamionskih guma, te metalnih skala koje su u plićaku predstavljale gotovo savršen scenarij za nesmotrenu ozljedu… a ove godine poseban dodatak bit će i kabina za presvlačenje te djelomično raspadnuti brod.

Zanimljivo je bilo promatrati natpise na ambalaži kao npr. “Wild west” i “We care” kao da nam more pokušava poslati poruku.

Valu po valu, svakom akcijom podmorje Žnjana je sve čišće. Ipak, nakon ovog pregleda svjesni smo situacije i potrebe za ponavljanjem akcije na nešto proširenom području, te se nadamo da će, uz dobro sinergiju i sinkronizaciju snaga na kopnu i ispod površine mora, rezultati biti itekako vidljivi.

Nažalost, tijekom zarona naišli smo na još jedan tužan prizor… uginuli gnjurac u potrazi za hranom zaglavio je u jednu staru, zaboravljenu i zaostalu vršu.

Za kraj, jedna stvar s kojom bi bacili “drugačije” svjetlo u odnosu na prethodne akcije je i iznenađujuće veliki broj “neprimjereno” postavljenih kamenih blokova koje remete prirodu idilu i ljepotu podmorja.”

Iz udruge su najavili akciju čišćenja podmorja koja će se održati 14. prosinca ove godine, o čemu opširnije možete pročitati ovdje.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime