Od danas nova pravila za roaming: Evo što sve morate znati

Radi se o odredbi "Roam like at home", a evo što morate znati o njoj

Od danas se primjenjuju nova pravila za roaming po kojima se unutar zemalja EU-a, Lihtenštajnu, Islandu i Norveškoj cijene izjednačavaju s onima nacionalne tarife. Radi se o odredbi “Roam like at home”, a evo što morate znati o njoj.


“Roaming kao kod kuće”

Pravila EU-a o “roamingu kao kod kuće” znače da ne morate plaćati dodatne naknade za roaming kad upotrebljavate svoj mobilni telefon na putovanju izvan svoje zemlje u bilo kojoj zemlji EU-a. Vaš operater vašu potrošnju u roamingu jednostavno oduzima od količina u vašoj domaćoj tarifi ili vašem paketu za mobilne usluge ili je naplaćuje u skladu s njima.

“Roaming kao kod kuće” namijenjen je osobama koje povremeno putuju izvan zemlje u kojoj žive ili u kojoj imaju stabilne veze, npr. ondje rade ili studiraju. Nije zamišljen za stalnu upotrebu u roamingu. Sve dok provodite više vremena kod kuće nego u inozemstvu ili svoj mobilni telefon više upotrebljavate kod kuće nego u inozemstvu, možete se slobodno služiti roamingom uz domaće cijene na putovanju bilo gdje u EU-u. To se smatra “poštenom upotrebom usluga roaminga”.

Ako se svojim mobilnim telefonom u inozemstvu koristite neprekidno, vaš mobilni operator može vam naplatiti korištenje roamingom. Međutim, najveći je mogući iznos tih naknada ograničen.

Kad prelazite granice unutar EU-a i dalje ćete primati poruke u kojima će vas vaš mobilni operator obavještavati da ste u roamingu te će vas podsjećati na politiku poštene uporabe.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/europarl.hr/videos/1421625164550433/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

Što je politika poštene uporabe?

Mobilni operatori mogu primjenjivati takozvanu “politiku poštene uporabe” kako bi osigurali da svi njihovi korisnici na putovanjima u EU-u imaju pristup roamingu i korist od roaminga prema pravilima “roaming kao kod kuće” (npr. regulirane usluge u roamingu po domaćim cijenama). Mobilni operatori mogu primjenjivati pravedne, razumne i razmjerne kontrolne mehanizme kako bi se izbjegla zlouporaba tih pravila.

Kad ste u roamingu kao kod kuće ne postoje količinska ograničenja glasovnih poziva i SMS poruka, ali postoje pravila i ograničenja za korištenje podatkovnom uslugom po domaćim cijenama, koji se određuju prema vrsti ugovora koji imate.U nekim posebnim slučajevima (vidjeti u nastavku) nakon relativno velike količine podataka preuzetih po domaćoj cijeni možda ćete morati platiti dodatnu naknadu za podatkovnu uslugu u roamingu koja će biti jednaka najvišoj dopuštenoj veleprodajnoj cijeni podatkovne usluge u cijelom EU-u (2017. u iznosu od 7,70 € po GB podataka). Veleprodajna cijena podatkovne usluge u roamingu najviša je cijena koju vaš domaći operator mora platiti stranom operatoru kad se vi koristite podatkovnom uslugom u roamingu, piše Europa.eu

Ograničenja količine podataka – kartice s plaćanjem unaprijed (bonovi)

Ako imate karticu s plaćanjem unaprijed (što znači da ste korištenje svojim mobilnim telefonom platili unaprijed), možete se služiti roamingom kao kod kuće. Međutim, ako plaćate jediničnu cijenu i ako je vaša jedinična cijena podataka manja od 7,70 € po GB, vaš mobilni operator može primjenjivati ograničenje količine podataka za roaming kao kod kuće.

Ako vaš mobilni operator primjenjuje ograničenje količine podataka za roaming kao kod kuće, količina podataka smije se ograničiti najmanje na količinu koja se dobije kad se preostali iznos na vašem bonu podijeli sa 7,70 € čim se počnete koristiti podatkovnom uslugom u roamingu. Dobit ćete onu količinu podataka u roamingu koju ste platili unaprijed. Naravno, uvijek možete nadoplatiti svoj račun bonom kad ste u roamingu.

Ako imate ugovor prema kojem plaćate nepromjenjivu mjesečnu naknadu, a koji uključuje paket usluga s neograničenom količinom podataka, vaš mobilni operator mora vam staviti na raspolaganje veliku količinu podataka za korištenje u roamingu. Točna količina ovisit će o cijeni koju plaćate za svoj paket mobilnih usluga. Količina podataka u roamingu mora biti najmanje dvostruko veća od količine podataka koja se dobije dijeljenjem cijene vašeg paketa mobilnih usluga (bez PDV-a) s najvišom dopuštenom veleprodajnom cijenom (7,7 € 2017.).

Primjerice: plaćate 40 € (bez PDV-a) za svoj paket mobilnih usluga s neograničenim pozivima, porukama i podacima. Kad ste „u roamingu kao kod kuće”, imat ćete na raspolaganju neograničene pozive i SMS poruke te najmanje 10,3 GB podataka (2x(40 €/ 7,7 €) = 10,3).

Dodatne naknade u slučaju prekoračenja ograničenja “poštene uporabe”

Vaš operator mora vas obavijestiti o količini podataka uključenoj u opciju „u roamingu kao kod kuće”. Ako premašite tu količinu podataka dok ste u roamingu, dodatna naknada bit će jednaka ograničenoj veleprodajnoj cijeni = u 2017. 7,70 € / GB podataka i PDV, u 2018. 6 € / GB i PDV. Ograničena veleprodajna cijena bit će dodatno snižena nakon 2018.
Ograničenja količine podataka – nacionalni paketi s ograničenom količinom podataka

Ako imate ograničene ili vrlo jeftine mobilne podatke (manje od 3,85 € / GB u 2017.), vaš operator može primjenjivati ograničenje „poštene uporabe” kad ste u roamingu. Ograničenje se izračunava na temelju maloprodajne cijene vašeg domaćeg paketa mobilnih usluga, kao i u prethodno navedenom slučaju neograničenih podataka. Vaš operator mora vas unaprijed obavijestiti o tom ograničenju te vas mora upozoriti kad ga dosegnete. Vi se i dalje možete koristiti podatkovnom uslugom u roamingu, ali budite svjesni da će vam vaš operator naplatiti dodatnu naknadu. Dodatna naknada bit će jednaka ograničenoj veleprodajnoj cijeni = u 2017. 7,70 € / GB podataka i PDV, u 2018. 6 € / GB i PDV. Ograničena veleprodajna cijena bit će dodatno snižena nakon 2018.
Drugi ugovori

Operatori mogu ponuditi i ugovore bez usluga u roamingu ili posebno osmišljene alternativne ugovore o roamingu s tarifama koje su izvan područja primjene pravila o roamingu kao kod kuće (na primjer ako ste u roamingu izvan EU-a), ali korisnik mora posebno odabrati takve opcije. Budući da vam mobilni operatori uvijek mogu ponuditi niže tarife, trebali biste razmotriti više opcija kako biste našli najbolju vrijednost i ponudu za vaše osobne potrebe.
Politika poštene uporabe – praćenje

U okviru svoje politike poštene uporabe vaš operator može pratiti i provjeravati vaše korištenje uslugama u roamingu tijekom razdoblja od četiri mjeseca. Ako ste tijekom tog razdoblja više vremena proveli u inozemstvu nego kod kuće te ste se uslugama više koristili u roamingu nego u domaćoj mreži , vaš vam se operator može obratiti i tražiti da mu objasnite tu situaciju. Za to ćete dobiti rok od 14 dana. Ako i dalje budete provodili više vremena u inozemstvu nego kod kuće i ako se uslugama i dalje budete više koristili u inozemstvu, vaš operator može vam početi naplaćivati dodatnu naknadu za vašu potrošnju u roamingu. Te su naknade (bez PDV-a) ograničene na sljedeći način:

3,2 centa po minuti uspostavljenog poziva
1 cent po tekstualnoj poruci
7,70 € po GB podataka (najviša cijena u 2017.)

Najviša dopuštena cijena podataka sve će se više snižavati 1. siječnja svake godine nakon 2018. na sljedeći način: 6 €, 4,50 €, 3,50 €, 3 € te na 2,50 € 2022. , piše Europa.eu

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0