Njihova lica ne kriju očaj, već dva mjeseca su bez plaće, a od rujna su i na čekanju. Neki su cijeli radni vijek proveli u trogirskom škveru, piše RTL.

– Ja sam sve godine bio u ratu i poručio bi gospodinu Medvedu da više nema priče, nema. Gotovo…. – kaže Tonči Radnović, radnik Hrvatske brodogradnje Trogir.

– Nigdje para nema u Brodotrogiru. Zašto ljude omalovažavaju, zašto ime ne daju plaće ili kažu: ljudi ovdje više nema izgleda za radnika, tu će biti hoteli. Dajte ljudima plaće, dajte otpremnine, a ne da ih netko zavlači – dodaje radnik Damir Palada.

Ovo nije prvi put da kasne plaće, a oni svjetlu budućnost tu više ne vide.

– U tome je problem što nitko ne zna što dalje, nemaš odgovora kad će plaća, zavlače, lažu. Ne znam koliko su mi dužni jer ne mogu dobiti podatke kolika mi je plaća – kaže ogorčeni Perica Mitar.

– Posla više nema.. mi smo što smo imali završili. Što nas tiče mi smo na kidanju limova I završili smo što smo imali – sad smo na čekanju – kaže Palada.Privatizacija Brodotrogira dovela je da prebacivanja radnika u sestrinske firme. I dok jedni primaju plaće, njih 120 ne zna dokad će čekati…

– Poslove na kojima oni rade nismo uspjeli naplatiti od naručitelja. Jednu i pol plaću prije ove dvije smo uspjeli isplatiti iz drugog izvora, odnosno sestrinskih firmi kroz pozajmicu, a za ove dvije plaće nemamo drugi izvor, nego moramo naplatiti potraživanja – kaže Mateo Tramontana, direktor Hrvatske brodogradnje Trogir.

Iako je upoznat sa slučajem ministar Aladrović ističe da se to pitanje rješava u ministarstvu gospodarstva.

– Očekuje se da se dođe do određenog rješenje. U tom kontkstu mi imamo agenciju za osiguranje radničkih tražbina i ukoliko bude potrebno reagirat ćemo i u to smjeru – poručuje Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Pomoć radnici očekuju što prije jer više mjeseci čekaju samo ono što su radom i zaslužili – svoju plaću.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime