OBRAZLOŽENJE PRESUDE “Nitko od žrtava nije naudio Filipu Zavadlavu ni njegovom bratu, osveta nije dokazana”

Branko Šerić najavio žalbu, smatra naime kako je sankcija od 15 godina zatvora previsoka za svako pojedinačno ubojstvo


Filip Zavadlav

– Dakle, nesporno je tko je pucao, ali trebalo je utvrditi je li u pitanju bio zločin iz osvete, bezobzirne osvete – ključno je pitanje, koje se u pravnom smislu nametalo od početka suđenja, postavila sutkinja Višnja Strinić tijekom obrazloženja presude Filipu Zavadlavu. Koju minutu ranije prisutni u velikoj dvorani splitskog Županijskog suda čuli su kako je 26-godišnjak dobio jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora zbog ukupno pet kaznenih djela.


No, nije bila riječ o teškom ubojstvu počinjenom iz bezobzirne osvete, kako je Zavadlava teretila optužnica, nego o tri ubojstva, kolokvijalno pravnički zvana ‘običnim’. Takva intervencija suda u optužnicu rezultirala je ipak manjom kaznom od maksimalne moguće, od 50 godina zatvora.

PRESUDA ZA “VAROŠKI MASAKR” Zavadlav osuđen na 40 godina zatvora!

– Nije dokazano da bi bilo tko od žrtava ovog zločina prethodno naudio Filipu Zavadlavu ili njegovom mlađem bratu. Iako su neki od svjedoka imali informacije, nitko od njih nije rekao da je baš netko od trojice ubijenih fizički iznuđivao, prijetio ili zlostavljao okrivljenika ili njegovog brata, kao niti da su te tri osobe bile iz narkomanskog miljea. Zbog toga je ovo vijeće presudilo kako je riječ o tri kaznena djela ubojstva, nasuprot stajalištu Županijskog državnog odvjetništva pa smo izvršili korekciju činjeničnog opisa i kvalifikaciju kaznenog djela – kazala je sutkinja Strinić.Dokaza za bezobzirnu osvetu nije bilo

Tek koju minutu ranije je pokazala kako je nešto, u sudskom smislu, dokazano. Pa je tako elaborirala kako i zašto je dokazano da je Filip Zavadlav pucao te subote, 11. siječnja 2020. godine u Velom Varošu, ispalivši najmanje 37 streljiva u Marina Bobana, Juricu Torlaka te Marina Ožića Paića.

Pored izjava brojnih svjedoka koji su prepoznali okrivljenog kao osobu koja šeta s Kalašnjikovim u lijevoj ruci i torbom, u crnoj jakni i crnim hlačama, tu su bili jednako brojni video-zapisi te snimke nadzornih kamera poslovnih objekata u središtu Splita na temelju kojih je precizno rekonstruirano vrijeme zločina te kretanje okrivljenog, a konačno su tu i forenzički nalazi, tragovi DNK okrivljenog na odbačenom automatskom oružju, kao i snimke te fotografije iz njegovog mobitela koje svjedoče o vježbanju gađanja iz Kalašnjikova…No, dokaza za bezobzirnu osvetu nije bilo. Dokazana je pak nabavka ilegalnog vatrenog oružja s većom količinom streljiva (za što je dobio godinu dana zatvora), kao i općeopasna radnja (za to je Filip Zavadlav ovom nepravomoćnom presudom dobio još dvije godine zatvora) jer je ispaljujući rafale po središtu Splita mogao ugroziti živote drugih, poput troje svjedoka koji su se našli u Hyundai Matrixu čiji je motor pogodilo jedno streljivo iz Kalašnjikova…

Posebno se sutkinja Strinić osvrnula na kombinirano psihijatrijsko-psihologijsko vještačenje medicinskih stručnjaka s Vrapča. ‘Iskazano je po pravilima struke, odgovorili su na pitanja, a ustrajavanje obrane na tvrdnji kako je okrivljeni bio neubrojiv nije razlog za novo vještačenje.’ – između ostalog je kazala predsjednica vijeća sastavljenog od pet članova među kojima nije jedina sutkinja profesionalac.

ODVJETNIK FILIPA ZAVADLAVA Žalit ću se, pokušat ću još bolje obrazložiti tvrdnju o njegovoj neubrojivosti

Na presudu je odvjetnik Branko Šerić najavio žalbu

Kod tako utvrđenog činjeničnog stanja, trebalo je odlučiti o kazni – sutkinja Strinić je i taj dio elaborirala…

– Riječ je o jednom od najstrašnijih zločina na području Dalmacije. Kao otegotne okolnosti okrivljeniku smatrali smo njegovu prethodnu osuđivanost, brutalnost u korištenju automatskog oružja pri izvršenju zločina koje nije pružilo nikakve šanse žrtvama da se obrane, odlučnost pri počinjenju nedjela pa i stav nakon svega, tijekom suđenja. Nikad nije izrazio sućut ni kajanje za ono što je napravio. Olakotne okolnosti su teške obiteljske prilike, kao i bitno smanjena ubrojivost. No, ta bitno smanjena ubrojivost i dalje održava sastavnicu svijesti o počinjenju zločina – kazala je predsjednica vijeća, dodajući na kraju kako okrivljeni, ako je i imao nekakvih problema, nije to prijavio institucijama, a ‘nitko nema pravo uzimati pravdu u svoje ruke, nitko nije gospodar nečijeg života’.

Branko Šerić najavio žalbu, smatra naime kako je sankcija od 15 godina zatvora previsoka

Na presudu je odvjetnik Branko Šerić najavio žalbu, smatra naime kako je sankcija od 15 godina zatvora previsoka za svako pojedinačno ubojstvo, a također će ustrajati na novom psihijatrijskom vještačenju jer ako nije utvrđen motiv, odnosno osveta, onda doista nema razloga za ovakva ubojstva pa bi stoga njegov branjenik trebao biti proglašen – neubrojivim.

Očekivano, i sa Županijskog državnog odvjetništva u Splitu najavljena je žalba, oni će inzistirati na kvalifikatornom obliku ubojstva, na teškim ubojstvima iz bezobzirne osvete.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
9
Grrr
12
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime