Kultni splitski studentski dom “Bruno Bušić”, izgrađen za potrebe Mediteranskih igara 1978. uz sam rub park-šume Marjan, dobiva novo ruho. Radovi su u tijeku, a nakon što bude obnovljen, Split će na 20 tisuća studenata, imati oko 1300 domskih kreveta. Danonoćno 150 radnika radi na najvećem projektu Splita, obnovi Studentskog doma “Bruno Bušić”.

”Napada se zgrada iz podruma, sa četvrtog kata, izvana, iz unutra, svi radovi se odvijaju paralelno i sve te radove je potrebno uskladiti”, objašnjava voditelj gradilišta, Toma Gotovac za RTL.

Radi se kako bi se cijeli projekt završio u prvoj polovini 2020. kada bi u prošireni studentski dom trebalo useliti 465 studenata.

”Nakon dovršetka rekonstrukcije dom će imati 121 dvokrevetnu sobu, imat će 49 dvokrevetnih soba i 4 sobe jednokrevetne predviđene za osobe s posebnim potrebama”, izjavio je voditelj Službe domskog smještaja u Studentskom centru Marijan Bašić.

A do tada, zbog nedostatka mjesta u domovima, većina studenata osuđena je na privatni smještaj.

”Cijene privatnog smještaja u Splitu su zaista previsoke i otvaranje Studentskog doma za nas studente značit će stvarno dosta što se tiče financija”, izjavila je Ana Fišić, studentica iz Novog Travnika.

”Nadamo se da će se otvaranjem novog doma situacija puno popraviti. Smještaj je zaista loš i ne vrijedi ono za što plaćamo”, komentirala je studentica iz Imotskog Barbara Zdilar.

Postoji manjak kapaciteta

Što se tiče cijene, kako sada stvari stoje, trokrevetne sobe u obnovljenom domu stajat će 490 kuna na mjesec, a dvokrevetne 630 kuna po osobi.

”Smatram da je ova obnova Studentskog centra vrlo bitna s obzirom da se Split posljednjih godina vrlo turistički razvio i postoji manjak kapaciteta za smještajem studenata”, rekao je Josip Perkušić, predstavnik studenata Sveučilišta u Splitu.

“Na prijavljenim natječajima bude preko 2000 studenata, a trenutni kapaciteti su tek oko 800. S ovim ćemo povećati broj kapaciteta, te će ujedinio biti manji problem za smještaj studenata”, izjavio je predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu Mateo Marušić.

Ovo je tek početak najavio je rektor Sveučilišta u Splitu.

”Ići ćemo na izgradnju još jednog doma, jer mi kao najbolje Sveučilište u cijeloj regiji, gore od Poljske, Češke, Slovačke pa do Grčke zaslužujemo imati primjeren broj smještaja za studente, koji naravno nisu samo iz Splita i okolice, iz Dalmacije nego iz cijele države”, kazao je rektor Dragan Ljutić.

U ovaj je projekt splitsko Sveučilište uložilo 62 milijuna kuna, od čega 32 milijuna iz europskih fondova.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime