OBNAVLJA SE GRGUR: Započeli konzervatorsko-restauratorski radovi na spomeniku Grguru Ninskom

Zahvati će trajati mjesec dana


U cilju sprječavanja degeneracije skulpture i moguće pojave ozbiljnih oštećenja započeli su konzervatorsko-restauratorski radovi na Meštrovićevom spomeniku Grgura Ninskog u Ulici kralja Tomislava.


Tako će se nakon nešto više od pet godina, koliko je prošlo od posljednje detaljne obnove skulpture,  čistiti vanjska površina i kameni postament, skidati slojevi dotrajalog voska te korozivne naslage i ostala onečišćenja, obnoviti na mjestima oštećena patina, zaštiti od korozije te konačno navoštiti i polirati. Izvođač radova čija je ugovorena vrijednost 55. 625,00 kuna je tvrtka Kvinar d.o.o.

Zahvati na skulpturi Grgura Ninskog, koji će trajati mjesec dana, provode se nakon uočene površinske heterogenosti, stanjivanja prijašnjeg zaštitnog sloja i pojave tragova curenja.

Nakon prve, detaljne obnove spomenika koja je započela u lipnju 2014.  a završila u veljači 2015. godine, jedan od prijedloga daljnje preventivne zaštite uključivao je čišćenje spomenika te obnavljanje voštanog premaza svake dvije do tri godine, a sve s ciljem očuvanja skulpture od nepovoljnih vanjskih utjecaja.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime