Konačno je objavljeno kako su točno poslovale Agrokorove firme. Ante Ramljak, povjerenik Vlade za Agrokor, novinarima je otkrio poslovanje devet Agrokorovih kompanija. No, tek se čeka objava poslovanja Agrokora d.d., i tek tada će biti jasno koliko je Todorić krivo prikazivao financijska izvješća, prenosi Index.

Od danas objavljenih podataka, najviše je muljanja bilo s izvješćima Konzuma. U 2015. godini je Konzum prikazao dobit od 235 milijuna kuna, ali stvarni rezultat je gubitak od milijardu i 400 milijuna kuna. Ante Ramljak ključnom je opisao brojku od 10 milijardi kuna koja se odnosi na Konzum i Tisak, odnosno ukupno 13 milijardi kuna. Naime, Agrokorove kompanije vrijede ukupno 13 milijardi kuna manje nego što je Todorić tvrdio, piše Index.

Ledo u minusu 270 milijuna kuna

Izvješće Leda za prošlu godinu koje pokazuje gubitak od 269,8 milijuna kuna. Gubitak se pojašnjava ispravkom vrijednosti kredita koje je Ledo dao drugim kompanijama unutar Agrokora, a koje sada nije moguće naplatiti.

“Na dan 31.12.2016.godine Grupa je imala potraživanja od povezanih Društava, članica grupe Agrokor u ukupnom iznosu od 1.410 mil. kuna. Uprava je zbog neizvjesnosti naplate koja će ovisiti o ishodu Nagodbe u cjelokupnom procesu restrukturiranja Agrokor Grupe, provela adekvatni ispravak vrijednosti potraživanja za koje nije izvršena naplata do dana izrade izvještaja, što iznosi 550,7 mil. kuna.”, navodi se u izvješću.

U Jamnici minus od 255 milijuna kunaObjavljeno je izvješće za Jamnicu, koja je također zbog ispravaka vrijednosti u minusu od 255 milijuna kuna.

“Prema našem mišljenju, priloženi konsolidirani financijski izvještaji fer prezentiraju, u svim značajnim odrednicama, konsolidirani financijski položaj društva Jamnica d.d.”, stoji u nalazu revizije koja je utvrdila da je Jamnica od dobiti u 2015. godini od 316 milijuna kuna u 2016. godini zabilježila gubitak od 255 milijuna kuna. Revizija je zaključila da se Jamnica može suočiti sa značajnim problemima likvidnosti a što je, prema njihovom nalazu, rezultat opće poznatih događaja oko Agrokora.

PIK Vinkovci

PIK Vinkovci Grupa je u prošloj godini zabilježila gubitak prije oporezivanja od 233 milijuna kuna, nakon gubitka od 72 milijuna kuna u godini ranije, pokazuje konsolidirano revidirano financijsko izvješće objavljeno u četvrtak.

Poslovni prihodi Grupe prošle su godine iznosili 519 milijuna kuna, te su bili 16 posto veći nego u 2015. S druge strane, poslovni rashodi bili su 710 milijuna kuna,  odnosno za 51 posto veći nego u 2015. godini.

Povećanje prošlogodišnjih poslovnih rashoda, navodi se u izvješću, najvećim je dijelom rezultat provedenih vrijednosnih usklađenja zajmova i potraživanja od društava Agrokor Grupe u iznosu od 188 milijuna kuna te umanjenja vrijednosti goodwilla za 39 milijuna kuna.

Ukupan iznos potencijalnih obveza PIK Vinkovaca po osnovi sudužništva i jamstava zadnjeg dana 2016. godine iznosila je 20,7 milijardi kuna.

“Sva jamstva koja je društvo izdalo odnose se na društva koncerna Agrokor. Riječ je uglavnom o jamstvima po kreditima i drugim financijskim instrumentima koja su korištena u svrhu financiranja cijelog koncerna, pa i samog društva, što je rezultiralo rastom i razvojem i Koncerna i njegovih članica, a koristi kroz sinergijski učinak bile su vidljive u svim segmentima poslovanja”, navodi se, između ostalog u izvješću.

PIK Vrbovec

Poslovni prihodi PIK Vrbovca prošle godine bili su 2,16 milijarda kuna, što je slično tim prihodima iz 2015., koji su prepravljeni iznosili 2,17 milijardi kuna.

Poslovni rashodi za 2016. iznosili su 2,12 milijarde kuna, što je za oko 11 milijuna kuna više nego su iznosili (prepravljeni) poslovni rashodi u 2015. od 2,04 milijarde kuna, a to povećanje za 2016. u izvješću su objasnili “rezultatom prepravke vezane uz vrednovanje zaliha u 2015. i prethodnim godinama”.

Ukupne obveze PIK Vrbovca krajem prošle godine bile su 764 milijuna kuna, od čega se na kratkoročne odnosilo 698 milijuna kuna, a na dugoročne 66 milijuna kuna. Prepravljeni podaci o tim obvezama za 2015. pokazuju da su iznosile 584 milijuna kuna, što znači da su u 2016. povećane za 180 milijuna kuna, pri čemu su kratkoročne obveze povećane za 164 milijuna kuna, a dugoročne za 16 milijuna kuna.

Prošle je godine povećana i ukupna imovina, na 1,4 milijarde kuna, s 1,2 milijarde kuna koliko je prema prepravcima bila krajem 2015.

Pritom je kratkotrajna imovina u 2016. povećana na 689 milijuna kuna ili za 220 milijuna kuna.

“Kratkotrajna imovina i kratkoročne obveze su povećane zbog iskazivanja ranije nepriznatih obveza i potraživanja po regresnim mjenicama u iznosu od 78 milijuna kuna”, objašnjava se u izvješću, uz dodatak da je s druge strane kratkotrajna imovina umanjena za iznos od 85 milijuna kuna troškova koji nisu zadovoljli kriterije za uključivanje u vrijednost zaliha.

U poljoprivrednom sektoru Agrokora, koje obuhvaća Belje, PIK Vinkovce i Vupik, ostvaren je lani neto gubitak od 300 milijuna kuna, piše Index.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0