Split je danas obilježio 28. obljetnicu obrane grada i razbijanja vojno-pomorske blokade Jadrana čime je ostvarena prva velika pobjeda u Domovinskom ratu. Tom prigodom, uz prisustvo brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, gradonačelnik Andro Krstulović Opara i zamjenik župana Luka Brčić položili su vijenac i upalili svijeće kod križa na Groblju braniteljima iz Domovinskog rata na Lovrincu.

Također, ispred spomen obilježja poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima “Spomen i želja” na plaži Kašjuni, održano je svečano postrojavanje nekadašnjih pripadnika 1. obalne topničke bitnice HRM-a koja je brodove JRM-a 15. studenog 1991. godine, a nakon što je napala Split, svojim vatrenim djelovanjem natjerala na bijeg prema Korčulanskom kanalu i Visu.

Obrativši se prisutnima splitski gradonačelnik podsjetio je na povijesnu važnost pomorskog boja koji se prije 28 godina zbio u Splitskom kanalu.

„Topnici sa Kašjuna dali su „po repu“ neprijateljskoj floti koja je toga dana zauvijek napustila ovaj akvatorij. Drago mi je da među okupljenima vidim i učenike, srednjoškolce, mlade ljude koji se u danima splitskog boja nisu ni rodili. Ti mladi imaju razloga biti ponosni na one hrabre ljude koji su tog 15. studenog 1991. godine obranili Split i oslobodili Jadran“, poručio je, među ostalim, Krstulović Opara.

Prigodne riječi uputili su i brigadni-general Ivan Zelić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, te izaslanik ministra branitelja Tome Medveda, državni tajnik Ivan Vukić.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime