O slomu braka u Splitu: Prepolovio se broj crkvenih brakova, svako treći brak završava razvodom, sve više djece opterećeno rastavom

Djeca su sve više opterećena razvodom i rastavom, a njih je danas u Hrvatskoj oko 200.000

Prve i druge večeri Tjedna braka, 12. i 13. veljače, koji se i ove godine obilježava u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, u župi Presvetog Srca Isusova na Visokoj u Splitu, predavanje je održao akademik prof. dr. sc. Pero Aračić o temi „Bračna i obiteljska zbilja u Hrvatskoj te Osnaživanje očinstva i majčinstva u pastoralnoj praksi“.


U svom prvom izlaganju iznio je niz zabrinjavajućih statističkih podataka: u posljednjih 40 godina smanjen je broj sklapanja sakramenta braka za polovicu, svaki treći brak se razvodi, u gradovima i svaki 2,5; dob ženjenja se pomaknula prema 31 a udavanja prema 28 god. i više čime se smanjuje generativna dob za rađanje i odgoj djece; broj rođenih izvan braka se povećao za više od polovice i prvi put prešao granicu od 7000 djece; osnovni model obitelji u Hrvatskoj je jedno ili dvoje djece a tek troje djece osigurava održanje naroda. Sve su to pokazatelji kako čitava Hrvatska izumire.

Dogodio se kolaps neženjenja i neudavanja, kolaps institucije braka (crkveni obred vjenčanja traži svega 55% parova!!!), generativni kolaps jer prosječna obitelj ima nešto preko 1,3 djeteta i četvrti kolaps su djeca opterećena razvodom i rastavom, a njih je danas u Hr oko 200.000! Njima se nažalost malo tko bavi, oni kao da ne postoje.

Druge večeri prof. Aračić je, kroz razmišljanje o osnaživanju očinstva i majčinstva u pastoralu, iznio nekoliko prijedloga i usmjerenja za izlazak iz ove teške situacije. Budući da su u pozadini navedenih procesa egzistencijalni strah, konzumerizam i nestajanje shvaćanja institucije kao nečeg trajnog i pozitivnog, potrebno je razgrađivati strahove od budućnosti, neuspjeha, nezaposlenosti – kroz zajedništvo solidarnosti i blizine potrebitima, kroz crkvenu zajednicu koja je „kontrastno društvo“ gdje vladaju zakoni Evanđelja, gdje se pomažemo međusobno, gdje postoji sigurnost da nećemo ostati sami bez blizine i pažnje drugoga, piše SMN.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0