Split je šesti hrvatski grad koji koristi Bigbelly inovativni sustav za upravljanje javnim otpadom. Bigbelly spremnik sam dojavljuje kada je pun, a integrirana preša povećava ukupni volumen koji može zaprimiti. Bigbelly sustav pritom radi 100 posto na solarnu energiju.

Bigbelly spremnik za miješani javni otpad ima ugrađenu prešu zahvaljujući kojoj može primiti i do 20 puta više otpada u odnosu na klasične košarice koje je zamijenio. Spremniku za miješani javni otpad pridodan je spremnik za plastičnu ambalažu te je po prvi puta omogućeno odvajanje reciklabilnog otpada građanima i turistima gradskoj rivi.

Zahvaljujući Bigbelly tehnologiji i dodatnom zatvorenom dizajnu spremnika prenatrpane kante i rasipanje otpada, pristup glodavcima i pticama, izloženost atmosferilijama te neugodni mirisi za Split su prošlost.

Iskustva drugi gradova koji koriste ovaj sustav, poput Dubrovnika i Makarske, pokazuju da se smanjila učestalost pražnjenja spremnika za javni otpad za 88 posto u odnosu na klasične košarice koje su zamijenili Bigbelly pametni i povezani spremnici.

Za razliku od drugih gradova, u Splitu se kante stigle bez naljepnica koje ublažavaju njihovu pojavu u prostoru, a imaju li odobrenje konzervatora za postavljanje u staroj gradskoj jezgri najbolje znaju gradske službe.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime