Novo zamućenje: Voda iz vodoopskrbnog sustava Žrnovnice zamućena daleko iznad zakonske norme

Noćas je u dijelovima Žrnovnica voda u kućanstvima bila toliko zamućena da je stvarala naslage zemlje i pijeska

Prvog dana 2018. godine u dijelovima Dalmacije pale su nove oborina. Pri tom je najviše kiše palo u slivu Cetine, ponegdje i preko 40 litara po kvadratnom metru. Na splitskom području palo je od 12 litara na zapadu grada do 27 litara u Solinu i Žrnovnici.


S Jadra nema vijesti o zamućenju vode. Ipak prenijet ćemo dojavu načeg čitatelja iz Solina: Sad smo prošli kroz Solin, a Jadro pari Sava. Tek toliko“.

Iste sreće nisu oni stanovnici koji pitku vodu koriste iz vodoopskrbnog sustava rijeke Žrnovnice. Naime, nakon prolaznog, ali jakog pljuska u ponedjeljak navečer, došlo je do zamućenja izvorišta. U početku je u dijelovima ovog istočnog dijela Grada Splita voda u kućanstvima bila toliko zamućena da je stvarala naslage zemlje i pijeska. Tijekom noći takav stupanj zamućenosti je značajno pao, ali se pregledom čase vode metodom “kontra svjetlosti” može jasno vidjeti da je prisutna zamućenost.

Podsjetimo, zato što im Grad Split to nije htio omogućiti, stanovnici Žrnovnice osamdesetih godina prošlog stoljeća samodoprinosom su izgradili vlastiti vodovod. Zbog nepostojanja dozvola, danas je vodovod ilegalan i nije u nadležnosti splitskog Vodovoda i kanalizacije. Ipak, ova gradska tvrtka provodi monitoring sustava. VIK također osigurava vodospremnike na nekoliko lokacija u mjestu. Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ još je u rujnu izdao priopćenje u kojem se navodi da voda iz ovog vodoopskrbnog sustava nije za piće, a pošto nikakvih novosti s njihove strane nije bilo u međuvremenu, voda službeno do daljnjega nije za piće.

Bez obzira na preporuke i službeni status vode u Žrnovnici, činjenica je da vodu pije veći dio stanovništva i da do sada nije zabilježen niti jedan zdravstveni problem zbog toga. Dio Žrnovčana strahuje da Split ima pretenzije preuzeti njihov vodovod.

S obzirom na najnovije zamućenje, o čemu obavijest nije došla od strane niti jednog nadležnog tijela, naš portal podsjeća Žrnovčane na riječi nadležnih da “vodu piju na vlastitu odgovornost”…Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0