Svi radovi na izgradnji okna dizala te ugradnji samog dizala u najznačajnijoj kazališnoj ustanovi u Dalmaciji, splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu, bit će okončani do sredine prosinca, što znači da će do kraja godine programi i scenski doživljaji biti ravnopravno dostupni i osobama s invaliditetom.

Dizalo će se nalaziti na mjestu gdje je nekad bila blagajna, odakle se diže prema prvoj etaži, foyeru te je dalje osiguran nesmetan pristup ložama, mezaninu. U tijeku su armiranobetonski radovi izrade okna dizala, kao i radovi na budućim elektro instalacijama. Vrijednost ovog dijela građevinskih zahvata iznosi 327 tisuća kuna. Za 212 tisuća kuna nabavljeno je i dizalo, a iznos uključuje i ugradnju.

Valja naglasiti da se ovaj projekt financira iz EU projekta „TURISM4ALL“ u suradnji s JU Rerom i HNK, a čiji je cilj promicanje dostupnosti turističkih odredišta i kulturne baštine. Svi projekti prilagodbe zgrade „hrama splitske kulture“ osobama s invaliditetom odobreni su od Ministarstva kulture, odnosno splitskog Konzervatorskog odjela te potvrđuju kako kultura ne smije poznavati ni granice ni ograničenja.

Također, na samom početku nove kazališne sezone, završena je i obnova fasade glavnog pročelja zgrade splitske nacionalne kazališne kuće. Popravljeni su i obnovljeni svi oštećeni elementi. Nakon što su demontirani i posljednji dijelovi građevinske skele, otkriven je pogled na novo ruho bogato dekoriranog pročelja teatra te njegove alegorijske likove. Sredstva u visini do 500 tisuća kuna osigurali su Ministarstvo kulture i Grad Split.

Srećko Šestan, intendant HNK Split, komentirao je lijepe novosti iz kazališta za Dalmacija Danas:
– Najprije se zahvaljujem našem Ministarstvu kulture koje je odvojilo sredstva za obnovu. Mi smo u prvom mjesecu kandidirali projekt obnove pročelja, nije cijela obnova gotova. Znači pročelje smo kandidirali na sredstva Ministarstva kulture u sklopu investicijskih radova. Potpisali smo ugovor međutim kako je ova nesretna korona donijela puno neizvjesnost prošli su samo projekti koji su već bili u fazi nekakve realizacije. Mi smo odmah pokrenuli postupak realizacije, poslali smo izvješće Ministarstvu kulture i oni su odlučili da se ugovor neće poništavati. Ugovor je u vrijednosti 500 tisuća kuna bez PDV-a. Najpovoljnija ponuda je bila ona Plavog oblutka iz Splita koja je preuzela ugovornu obvezu da će do početka 10. mjeseca radovi biti gotovi i ja im se od srca zahvaljujem što su poštivali rokove, isto tako i nadzornim organu kao i našem konzervatorskom odjelu.
Ima jedna sitnica koju Splićani nisu primjećivali, ali meni je uvijek upadala u oko, a to je da nemamo natpis na zgradi Hrvatsko narodno kazalište Split. Taj zahvat je izvan ove obnove, ali ja obećajem građanima Splita da će na pročelju biti natpis da se zna da je to kazalište.
U tijeku su radovi koje financira Grad Split za pristupačnost osobama s invaliditetom i ako ne bude zastoja, nadam se da bi do Nove godine trebali imati dugoočekivani lift za invalide od bivše blagajne s lijeve strane do foajea i da pristupnost ložama invalidima bude bolja. Prošle godine smo već uredili sanitarni čvor za osobe s invaliditetom – kazao je Šestan.

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime