Jučer je u HGK – Županijskoj komori Split održana konstituirajuća sjednica Gospodarskog vijeća HGK – ŽK Split za mandatno razdoblje 2020.-2024. godine. Uz predsjednika HGK – ŽK Split koji je ujedno i predsjednik Vijeća, u njemu su predstavnici 18 županijskih tvrtki, koje su izabrane na osnovu više kriterija i pokazatelja uspješnosti, ne samo u svojoj grani djelatnosti već i u ukupnom gospodarstvu Splitsko-dalmatinske županije. Struktura Vijeća također slijedi i odražava strukturu županijskog gospodarstva.

Članovi Gospodarskog vijeća ŽK Split za mandatno razdoblje 2020.-2024. su predstavnici tvrtki: AD Plastik d.d. Solin, Auto Hrvatska d.d. Split, Biliškov nekretnine d.o.o. Kaštel Stari, Brodograđevna industrija Split d.d. (Brodosplit d.d.) Split, Cemex Hrvatska d.d. Kaštel Sućurac, Deltron d.o.o. Split, Eklata d.o.o. Split, Hotel Split d.d. Split, Hoteli Brela d.d. Brela, Jadrankamen Kaštela d.o.o. Kaštel Sućurac, Manas d.o.o. Split, Montanense d.o.o. Split, OTP banka d.d. Split, Sardina d.o.o. Postira, Stella Mediterranea d.o.o. Klis, Tommy d.o.o. Split, Tromont d.o.o. Split i Zračna luka Split d.o.o. Kaštel Štafilić.

Na sjednici je ujedno izabrano i pet članova koje Vijeće ŽK Split delegira za članove Skupštine Hrvatske gospodarske komore za razdoblje 2020.-2024. godine.

Čestitavši novoizabranim članovima predsjednik HGK – ŽK Split Joze Tomaš je naglasio kolika je čast biti u Vijeću ove komore, koja pokriva područje najveće hrvatske županije te koja u Splitu postoji dugih 212 godina.

U svoje i u ime predsjednika HGK dosadašnjim članovima Vijeća se zahvalila te uspjeh novom Vijeću zaželjela potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj. Čagalj je podsjetila na brojne usluge i aktivnosti HGK i mogućnosti koje su gospodarstvenicima na raspolaganju te ih pozvala da u što većoj mjeri koriste mogućnosti koje im sustav HGK pruža.

Tomaš je dao pregled rada prethodnog Gospodarskog vijeća, u razdoblju 2016.-2020. Izvještavajući o aktivnostima u prošloj godini posebno je izdvojio aktivan rad više od 30 strukovnih tijela ŽK Split tijekom cijele godine, izuzetno uspješne inozemne delegacije poput posjeta Amsterdamu, Parizu i poljskom Rzeszowu, cijeli niz aktivnosti na rješavanju problema nedostatka radne snage, kao i aktivnosti na razini jadransko-jonske regije putem Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora.

Naglasio je pri tom koordiniranu suradnju i timski rad na razini cijele HGK na promicanju ukupnog razvoja i jedinstvenih interesa hrvatskog gospodarstva.

Uz provođenje strateških projekata HGK, ŽK Split je u prošloj godini razvijala i svoje projekte, kao što su Poduzetnički inkubator za poduzetnice početnice te WebStart i PlanStart kojima povezuje mikro poduzetnike i studente, te je uspješno pokrenula i neke nove, poput projekta Posjeti tvrtku – upiši struku, kojim se promoviraju deficitarna zanimanja i akcije Darujmo hrvatsko.

U ovoj godini, uz nastavak svih započetih aktivnosti, jedan od prioriteta kao i cijeloj HGK će biti daljnje aktivnosti na digitalnoj transformaciji procesa i poslovanja kroz projekt Digitalne komore.

S ciljem poticanja županijskog izvoza mjesec veljaču će ŽK Split posvetili upravo izvozu i izvoznicima, organizirajući skupove na temu Incotermsa, odnosno pravila međunarodne trgovine te podrške izvoznicima u suradnji s HBOR-om.

Na regionalnom, jadransko-jonskom nivou nastavit će aktivnosti u okviru Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, a poseban naglasak će biti i na aktivnosti u europskoj mreži Mirabilia, kojoj je cilj promocija manje poznatih UNESCO lokaliteta. Naime, krajem prošle godine ŽK Split je postala partner u ovoj mreži, čime se otvaraju i dodatne mogućnosti za naše poduzetnike.

U suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom realizirat će se prvi natječaj za priznanja najaktivnijim jedinicama lokalne samouprave, u sklopu inicijative kojoj je cilj Splitsko-dalmatinsku županiju učiniti poslovno što uspješnijom, odnosno business friendly županijom.

U sklopu podrške koju ŽK Split pruža relevantnim gospodarskim manifestacijama i sajmovima na području županije, prvenstveno kroz organizaciju stručnih popratnih programa, već će se sljedeći tjedan, 6. i 7. veljače održati 5. regionalni Forum obiteljskog smještaja Splitsko-dalmatinske županije u sklopu Adriatic Gastro Showa.

Uz ove i brojne druge aktivnosti, edukacije i stručne skupove, Tomaš je najavio dinamičnu poslovnu godinu, u kojoj će ŽK Split kao i do sada biti usmjerena na potporu članicama i stvaranje jednostavnijih i lakših uvjeta za njihovo poslovanje te općenito na unapređenje županijskog gospodarstva i poticanje razvojnih procesa.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime