AD Plastik, grupa proizašla iz nekadašnje Jugoplastike, iz mjeseca u mjesec sklapa nove poslove s najvećim svjetskim proizvođačima automobila, a objavili su i novu suradnju s PSA grupom (Peugeot Société Anonyme). Taj francuski proizvođač automobila i motocikala marki Peugeot i Citroen nedavno je od General Motorsa za 2,2 milijarde eura kupio Opel i Vauxhall, te time postao druga po snazi grupacija u Europi s tržišnim udjelom od 16,4 %, odmah nakon VW grupe  (24,1 % udjela prema podacima iz 2016. godine).

– Društvo AD Plastik nominirano je za proizvodnju nosača i poklopca kamere, ekrana i ekstraktora zraka za više vozila PSA Grupe. Početak serijske proizvodnje pojedinih dijelova planiran je u 2018. godini, a proizvodnja ekrana za sredinu 2019. godine. Očekivani prihodi društva za navedene nominacije iznose 4,8 milijuna eura. Naše društvo “AO AD Plastik Togliatti”  Rusija, nominirano je za proizvodnju brizganih djelova eksterijera vozila Renault Logan i Sandero faza 2. Početak serijske proizvodnje planiran je sredinom 2018. godine. Očekivani prihod Društva u četverogodišnjem periodu iznosi 4 milijuna eura – priopćila je Katija Klepo, članica Uprave ove međunarodne  grupacije sa sjedištem u Solinu koja djeluje u pet država.

Dijelovi za Audi Q3

U veljači Društvo “ZAO AD Plastik Kaluga” iz Rusije  je dogovorilo proizvodnju brizganih letvica za vozilo Nissan Qashqai koji će se sklapati u tvornici u St Petersburgu. Početak serijske proizvodnje planiran je u lipnju 2018. godine. Od ovoga očekuje se prihod ovog društva koji djeluje pod okriljem AD plastika  u četverogodišnjem periodu iznosi 2,2 milijuna eura.

U siječnju AD Plastik osvojio je pak nominaciju za proizvodnju setova unutarnjih strugača stakla za vozilo Audi Q3, te prednjih obloga blatobrana za VW Tiguan.

– Unutarnji strugači stakla za Audi Q3, još jedno vozilo iz VW Grupe, proizvodit će se u pogonu ekstruzije u Solinu, a početak proizvodnje planiran je u rujnu 2018. godine. Predviđeno trajanje projekta je sedam godina, a planirana je proizvodnja 140.000 vozila godišnje. Prednje obloge blatobrana za VW Tiguan proizvodit će se u tvornici AD Plastika u Kalugi u Rusijai a početak proizvodnje najavljen je u veljači 2018. godine. Predviđeno trajanje projekta je četiri godine, a planirane godišnje količine su 22.000 vozila. Sveukupni predviđeni godišnji prihodi od navedenih nominacija na razini AD Plastik Grupe su oko 750.000 eura – poručili su iz AD Plastika.

1.300 radnika u Hrvatskoj

Dodajmo da je ovaj najveći hrvatski proizvođač plastičnih dijelova za autoindustriju nastao 1992. godine izdvajanjem pogona iz nekadašnjeg socijalističkog diva Jugoplastike. Društvo je privatizirano je 2001. godine prema programu radničkog dioničarstva koje je se pokazalo vrlo uspješnim, a djelatnici AD Plastika vlasnici su blizu petine dionica svoje tvrtke.

Danas AD objedinjuje osam društava koja proizvode u Hrvatskoj, Sloveniji, Rumunjskoj, Rusiji i Srbiji, a kod nas, osim u Solinu, imaju tvornicu i u Zagrebu. Također, AD Plastik ima i kćerinska društva u Sloveniji i Srbiji, a kroz “joint venture” kompaniju (zajednički pothvat) uvezan je i s francuskim proizvođačem Faurecia. Samo u Hrvatskoj ADP zapošljavaju oko 1300 radnika.

 

Facebook komentari