NOVI SJAJ CENTRA GRADA Konzervator Radoslav Bužančić: “Split će napokon dobiti pravi povijesni trg koji dugo nije imao”

[FOTO + VIDEO] "Mislim da će uređenje trga vratiti dug naše splitske povijesti", rekao je za Dalmaciju Danas Radoslav Bužančić. Evo što nam je još otkrioVeć se neko vrijeme punom parom radi na uređenju Trga Gaje Bulata, čuvenog splitskog gradonačelnika i velikana hrvatskog nacionalnog preporoda s kraja 19. stoljeća.

Radovi predviđaju obnovu stubišta ispred zgrade HNK-a, postavljanje spomenika dr. Gaji Bulatu, potom uređenje pripadajuće površine spomeniku s memorijom na nekadašnje izvore pitke vode, kao i uređenje perivoja sa stablima i raskošnim grmljem.

IZ GRADA PORUČUJU: Trg Gaje Bulata bit će nova pozornica na otvorenom

Važno je napomenuti kako će se podna, javna površina oko spomenika Gaji Bulatu popločati kamenim pločama.POTPUNA PREOBRAZBA Započeli radovi na uređenju trga ispred kazališta: Stiže spomenik Gaji BulatuRadovi teški 3,7 milijuna kuna

Cijeli prostor Trga Gaje Bulata, nakon uređenja, može poslužiti i kao vanjska, otvorena scena splitskog teatra. Radovi su teški ukupno 3,7 milijuna kuna, a završetak obnove očekuje se početkom svibnja.

Uređenju Trga, podsjetimo, prethodila je i obnova pročelja i sanacija fasade na zgradi Hrvatskog narodnog kazališta vrijedna 500 tisuća kuna, a unutar same zgrade obnovljen je foyer i ugrađeno dizalo za osobe s invaliditetom. U svibnju prošle godine obavljena je i sanacija asfalta oko Trga, a bedem Priuli upravo kreće u konzervatorsko-restauratorsku obnovu. Do svibnja ove godine, kada se planira završiti uređenje samog Trga Gaje Bulata, ovaj dio grada poprimit će potpuno novi izgled.

Na početku radova – ugodno iznenađenje

No, već na početku radova možemo reći da se dogodilo iznenađenje. Naime, ovog tjedna u jeku radova pred radnike je doslovno izronio stari svečani ulaz u splitski HNK koji je u jednoj od obnova trga nakon drugog svjetskog rata zatrpan.

BAGER PRED SPLITSKIM KAZALIŠTEM Pogledajte kako danas izgleda centar grada

Taj prizor je oduševio građane Splita. Mnogi su ostali iznenađeni onim što vide. Ravnatelj Konzervatorskog odjela u Splitu dr. Radoslav Bužančić detaljno nam je objasnio što je točno „izronilo“ ispred glavnog ulaza Hrvatskog narodnog kazališta.

– Rekao bih da je ovo jedan sretan trenutak za nas. Pronađeno je izvorno povijesno predvorje kazališta. Bitno bi bilo sačuvati ovo secesijsko lice kazališta koje je podignuto 1890-ih godina. Sada uistinu možemo reći da svjedočimo pravom i autentičnom ulazu u splitski teatar – objašnjava za Dalmaciju Danas Bužančić.

Radoslav Bužančić

U nastavku nam je još detaljnije opisao povijesne prizore u raskopanom Trgu Gaje Bulata.

“Mislio sam da su povijesne konture uništene”

– Ako malo bolje promotrimo prostor, vidimo da se radi o vrlo klasičnoj dispoziciji, dakle tu su četiri baze stupova, iza s druge strane je bila rampa preko koje su kočije dolazile u kazalište – veli nam i u dahu nastavlja:

– U ovome trenutku arheološki ostaci daju potpuno čistu situaciju trga i njegovog okoliša. Moram reći, ovo je uistinu sretan trenutak za mene, mislio sam da su povijesne konture uništene, ali srećom – to se nije dogodilo – zadovoljan je ravnatelj splitskog Konzervatorskog odjela.

Dok razgovaramo s njim građani neprestano fotografiraju ostatke starog trga. Bužančić nam je rekao da je to pravi dokaz da Splićanima ovaj trg i kazalište znači mnogo te da se svi vesele novom (povijesnom) projektu.

“Trg je povijesni simbol Splita”

– Sada će Splićani biti ponosni. Moći će se pohvaliti jednim velikom projektom. Istim onim projektom koji je još u 19. stoljeću ujedinio ove ovdje ljude. Trg je povijesni simbol Splita – ističe te nadodaje:

– Split će napokon dobiti pravi povijesni trg koji dugo nije imao. To ovaj grad zaslužuje. Erozija i destruiranje ovog mjesta je kroz povijest iritiralo građane. Mislim da će uređenje trga vratiti dug naše splitske povijesti – zaključio je za Dalmaciju Danas Radoslav Bužančić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
17
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
1
Plač
1
Grrr
3
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime