Novi meteorološki tsunami na otocima, razina mora u Zadru naglo porasla pola metra

Šćiga ili meteorološki tsunami događa se uslijed naglih oscijalcija talak zraka za vrijeme prolaska olujnog sustava iznad Jadranskog mora

Kako smo već javili, u utorak navečer jako grmljavinsko nevrijeme pogodilo je dijelove sjevernog i srednjeg Jadrana. Nevrijeme se najviše osjetilo na području od Malog Lošinja do Zadra. Grmljavinski sustav stigao je sa sjevera Italije, a brzo je jačao prelazeći preko tople površine Jadranskog mora. Intenzivna grmljavina, jak do olujan vjetar, pad temperature i lokalno obilnije oborine samo su dio meteorološkog scenarija kojeg je donijela ljetna oluja.


Ipak, čini se da je nevrijeme najviše štete napravilo na Malom Lošinju. Po svemu sudeći, tamo se dogodila šćiga, odnosno meteorološki tsunami. Da je došlo do naglih promjena u razini mora potvrđuju i službeno izmjereni podaci na zadarskom mareografu, gdje se more jučer navečer naglo podiglo za više od pola metra.

Kako piše portal Otoci.net, još se utvrđuju štete nakon kratkotrajne, ali ozbiljne poplave koja je zadesila središte Malog Lošinja u utorak navečer.

Tijekom neverina, naglo se podigla razina mora, koje se prelilo preko ruba rive i začas preplavilo šetališni prostor i cestu, te došlo do prizemnih prostorija kuća u prvom redu. Kako su gotovo svi takvi prostori u gradskom centru poslovni – velik posao morali su obaviti vlasnici i radnici ugostiteljskih lokala i trgovina. U problemima su se našli i vlasnici automobila parkiranih duž obale Priko, jer je more prodrlo i u njih. Na teren su izašli i komunalni radnici, koji su ispirali trg od smeća koje je more nanijelo na javne površine.

Mnoge je ovaj događaj podsjetio na kolovoz 2008. godine, kada je također “plivao” cijeli centar grada, uz goleme štete na poslovnim prostorima i automobilima.


Neverin je donio tek kraće osvježenje, a prema vremenskoj prognozi, već od srijede, pa do subote bit će ponovno vrlo toplo i sunčano. Tek se u nedjelju očekuje novo blago osvježenje uz buru.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0