Stranka Nova Ljevica na čelu s predsjednikom Damirom Markovinom poslala je otvoreno pismo Vladi RH i članovima Sabora o kršenju prava na slobodu kulturnog i umjetničkog izražavanja.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Ustav Republike Hrvatske u članku 69. građanima i građankama garantira slobodu kulturnog i umjetničkog stvaralaštva: „Jamči se sloboda znanstvenoga, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva. Država potiče i pomaže razvitak znanosti, kulture i umjetnosti. Država štiti znanstvena, kulturna i umjetnička dobra kao duhovne narodne vrednote.“
Tijekom posljednjih godinu dana sve češće svjedočimo društvenoj i političkoj atmosferi koja je u suprotnosti s temeljnim vrijednostima Ustava, dok vodeći ljudi ove zemlje ignoriraju sva upozorenja da je sloboda kulturnog, umjetničkog i javnog djelovanja višestruko ugrožena.

Posljednji čin tih uspjelih cenzorskih nastojanja, a riječ je o otkazivanju ‘Noći kazališta’ nakon opskurnog zahtjeva jedne marginalne udruge, predstavlja pravilo, a ne eksces – tom otkazivanju prethodili su zahtjevi da se zbog povrede javnog morala ukloni kazališni plakat zagrebačkog HNK, i nasilne demonstracije protiv održavanja kazališne predstave na Marulićevim danima u Splitu. Zabrinjava nas da su ti pritisci ekstremne desnice dobili otvorenu podršku ministrice kulture i aktualnog splitskog gradonačelnika.
U istom tom kontekstu treba se prisjetiti i napada kulturnih diletanata na HAVC, jednu od najbolje organiziranih kulturnih institucija u zemlji, te otvoreni institucionalni obračun bivšeg ministra kulture sa svima koji ne dijele njegove stavove (o tome što bi kultura trebala biti), što je okrunio ciničnim relativiziranjem fizičkog napada na pisca Antu Tomića.
Pridodamo li ovom popisu sustavno uništavanje Hrvatske radio-televizije kao javnoga servisa, koje je otpočelo gašenjem najkvalitetnijih kulturnih emisija na Trećem programu HRT-a, a okončano je bezrazložnim ukidanjem ‘Hrvatske uživo’, svjedočimo, sad već i redovnom, nesankcioniranom, paljenju tjednika ‘Novosti’, od strane ustašoidnih grupacija – o sustavnom napadu ekstremne desnice na Novosti, da i ne govorimo.
Također, govori pojedinih zastupnika u Saboru, koji zazivaju strijeljanje i opću atmosferu mržnje, koja se nezaustavljivo širi javnim prostorom, nisu osuđeni niti od strane Vlade, niti od predsjednika Sabora, što u praksi podupire nasilje.
Vlada ne samo da je propustila dostojanstveno obilježiti gubitak jednog od najznačajnijih intelektualaca Hrvatske, Slavka Goldsteina, već je sramotne ispade mržnje pojedinih svećenika Katoličke crkve i lavinu antisemitizma po portalima popratila gromoglasnom šutnjom.
Ukoliko Vlada ne „jamči slobodu stvaralaštva“ i ne „štiti“ tu istu slobodu i kulturne radnike i radnice, te ne „potiče i pomaže razvitak kulture“ nalazimo se korak do društva u kojem će sloboda mišljenja i djelovanja biti protjerana opravdanim strahom od izražavanja ičega što nije u skladu s propisanim nacionalistčkim stavovima.
S obzirom da je sloboda izražavanja te kulturnog i umjetničkog djelovanja zaštićena Ustavom kao i brojnim međunarodnim dokumentima kojih je Hrvatska potpisnica, kao i čitavim nizom zakona, jasno je da je razlog zbog kojega Vlada i Sabor pristaju na ucjene radikalne desnice nedostatak političke volje u želji da se pod svaku cijenu sačuva vlast  a ne demokracija i sloboda u Hrvatskoj.
Imajući u vidu da su se institucije oglušile na javni apel ‘Kulturnjaka’ iz veljače ove godine, što je pomoglo daljnjem širenju cenzorskih nastojanja, upućujemo Saboru i Vladi zahtjev da kreira i donese Deklaraciju o slobodi kulturnog i umjetničkog izražavanja te javnog djelovanja.

Nova ljevica stoga zahtijeva od Vlade i Sabora:
– Donošenje posebne Deklaracije o slobodi kulturnog i umjetničkog izražavanja te javnog djelovanja
– Javnu osudu svih zahtjeva za cenzuriranje kazališnih predstava, plakata i sl.
– Osudu javnog spaljivanja tjednika Novosti kao postupka karakterističnog za fašizam
-Izbjegavanje političkih pritisaka na HRT i povratak profesionalnih standarda u uređivanje programa
– Hitno uklanjanje ustaške simbolike iz javnog prostora
– Stvaranje pravnog okvira za sankcioniranje širenja mržnje internetom”

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0