Nova ljevica: Ne zanima nas prošlost, Split lako može postati bogatiji za 84 milijuna kuna

"Grad Split ima kapacitete i instrumente da upravlja svojim razvojem, krajnje je vrijeme da ih počne koristiti"

Stranka Nova ljevica objavila je priopćenje na svojoj Facebook stranici u kojem se zalažu da Split dobije status grada/županije kako bi se nesmetano nastavio razvijati. Priopćenje prenosimo u cijelosti.


Split je u međuovisnom položaju u odnosu na svoju okolinu i zapostavljanje uloge središta aglomeracije i središta Dalmacije negativno djeluje na sam grad. Cijepanje nekadašnje Splitske općine u seriju lokalnih samouprava čiji se razvoj ne planira zajednički, osim što ga osiromašuje za dobar dio pripadajućeg proračunskog udjela, onemogućuje svako imalo ozbiljnije razvojno planiranje.

Povremeno se servira ideja o Split kao “velikom gradu”. Većina političkih opcija u tom prijedlogu smiješno griješi jer Split taj status, jednako kao i svaki drugi grad u Hrvatskoj veći od 35 tisuća stanovnika (takvih je samo 16), uz još 8 koji su sjedišta županije – već ima. Nova ljevica zalaže se da Split dobije status jednak Zagrebu, status grada i županije.
Split bi tada, uz prihode koje danas ostvaruje iz prihoda od vlastite imovine, od općinskih i gradskih poreza, od novčanih kazni i oduzetih imovinskih koristi za prekršaje koje propisuje Grad, od upravnih i boravišnih pristojbi, od komunalne naknade, doprinosa i drugih naknada utvrđenih posebnim zakonom (najavljen je porez na nekretnine), prihode od naknada za uporabu javnih općinskih ili gradskih površina i drugih prihoda utvrđenih posebnim zakonom, ubirao i sredstva od županijskih poreza (Porez na nasljedstvo i darove, porez na cestovna motorna vozila, porez na plovila i porez na automate za zabavne igre).

Temeljem zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, porez na dohodak se dijeli u sljedećim udjelima: 60% ide gradu, a 16,5% županiji. Kada bi Split izborio status grada i županije, pripalo bi mu 76,50% poreza na dohodak, koliko u ovom trenutku dobiva i Grad Zagreb.
Ako, na primjer, pogledamo financijske izvještaje za 2016. godinu, gdje su ukupni primitci grada 788.506.616 kn od čega se na porez i prirez na dohodak odnosi 356.599.987 kn (prirez za Split je 10% na ukupni porez na dohodak, pa možemo zaključiti da je u ovom iznosu 50.942.855 kn prireza isključivo gradskog prihoda i 305.657.132 kn prihoda od poreza na dohodak).

38,76 % ukupnih primitaka grada ili 43,46% poslovnih prihoda u 2016. godini se donosi na prihode od poreza na dohodak. Nadalje, ukupni prihodi poreza na dohodak u županiji i gradu u 2016. godini na temelju proračuna iznosili su 509.428.553 kn.
Kada bi Split dobio status grada/županije, ako zanemarimo sve ostale prihode koji bi ostvario, ukupni prihod na temelju 2016. samo zbog povećanih primanja od poreza na dohodak bi bio veći za 84.055.711 kn.

No, izravno povećanje prihoda u tom slučaju ne bi bio jedini dobitak Splita. Daleko je značajnije što bi Split sa statusom grada/županije napokon povratio ulogu područnog (regionalnog) središta, a što bi se, prema analizi Nove ljevice, višestruko pozitivno odrazilo na gospodarski razvoj, obrazovanje, zdravstvo, prostorno planiranje, prometnu infrastrukturu itd. Uzmimo samo u obzir da Split danas ne upravlja ili samo dijelom upravlja svojim ključnim izvorima prihoda: zaštićenom jezgrom i obalom. Također, da je žestoka turistifikacija toliko digla cijene nekretnina da se Splićani sele iz svojeg grada na teritorije drugih lokalnih samouprava – Trogira, Solina, Kaštela, Omiša – čime Split iz dana u dan gubi i prihode iz prireza. Dok grad turistički raste, kvaliteta života i zbog stalne rupe u gradskom proračunu – stalno opada.

Grad Split ima kapacitete i instrumente da upravlja svojim razvojem, krajnje je vrijeme da ih počne koristiti. Status grada/županije, uostalom, bio bi presudno značajan i za sve manje gradove i općine na području splitske aglomeracije, jer bi se ono napokon moglo početi planirati integralno, što znači bolje i s perspektivom ukupno većih prihoda.
Nepovjerenje građana u vlasti, pa tako i u upravljanje proračunom, i ovim kakvog danas imamo i onog koji bismo mogli imati promjenom statusa, ogromno je. Nova ljevica je zato u svoje temeljne strateške poteze uvrstila oblikovanje i unaprjeđivanje modela koji će omogućiti pravovremenu i punu informaciju o svakom aspektu gradske politike svakom zainteresiranom građaninu. S ciljem omogućavanja uvida i odlučivanja građana o gradskom proračunu, i proračun i njegovo izvršenje trebaju biti objavljeni u elektronički čitkom formatu i visokoj razini detaljnosti. Svatko mora znati kako se troši proračunski novac.

Nova ljevica čvrsto se zalaže da Split dobije status grada/županije te za transparentan, svima jasan i čitljiv proračun, po mjeri građana i grada u kojem živimo.[fb_pe url=”https://www.facebook.com/notes/nova-ljevica/split-bogatiji-za-najmanje-84-milijuna-kuna/790452747796437/” bottom=”30″]

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0