NIZ PRIJEVARA POSLJEDNJIH DANA Splitska policija upozorava građane: “Ako koristite internet oglasnike, ne nasjedajte na ovo”

"Jedini podaci koji osoba koja želi uplatiti sredstva može opravdano tražiti i potrebni su za uplatu su: IBAN/broj računa te naziv primatelja", poručili su danas iz policije

Policijska uprava splitsko-dalmatinska u posljednjih tjedan dana zaprimila je nekoliko prijava računalne prijevare u kojoj su osobe oštećene na način da putem internet oglasnika, odnosno internetske stranice građanima koji su postavili oglase za prodaju javljaju navodni zainteresirani kupci, a zapravo prevaranti, koji nakon inicijalnog kontakta, putem raznih servisa za razmjenu poruka šalju građanima poveznice (linkove) na stranice koje imaju vizualni identitet kao i one internet oglasnika.


Prevaranti dalje navode građane da na tim stranicama upisuju svoje osobne podatke i podatke svojih bankovnih kartica, kako bi mogli primiti uplatu za oglašeni proizvod. Nakon što građani na phishing stranicama upišu svoje osobne i podatke bankovnih kartica, prevaranti koriste te podatke za izvršenje kaznenih djela računalne prijevare, odnosno s računa građana izvršavaju plaćanja u raznim iznosima.

“Prilikom kontakta s navodnim kupcima građani koji su oglasili neki predmet ili uslugu na internetskom oglasniku potrebno je da obrate pozornost na telefonski broj s kojih ih kupci kontaktiraju, odnosno na format telefonskog broja ili sličan broj, odnosno isti ne odgovara pravilnom formatu telefonskog broja. Isto tako je potrebno obratiti pozornost na poveznicu na stranicu gdje se od njih traži unošenje bankovnih podataka koja se razlikuje od autentične stranice.

Jedini podaci koji osoba koja želi uplatiti sredstva može opravdano tražiti i potrebni su za uplatu su: IBAN/broj računa te naziv primatelja”, poručili su danas iz policije.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
2
Plač
1
Grrr
4
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime