NITI 100 METARA OD RIJEKE ODLAŽE SE ŠUT, ZEMLJA, MOTORNO ULJE Brza reakcija Grada Splita spriječila daljnju devastaciju

"Prijavljena je jedna tvrtka koja je zatečena kako istovara građevinski otpad na platou. Očekujemo postupanje Inspekcije zaštite okoliša jer imaju poznatog prekršitelja" - kaže nam Damir Babić

Plato bivšeg Lavčevićevog kamenoloma u Žrnovnici prostor je koji je zadnjih godina više puta bio predmet zloporabe u smislu ilegalnog deponiranja različitog vrsta otpada. Mnogi i ne znaju da se radi o ogromnoj površini veličine 2 nogometna igrališta. Veći dio ovog platoa je u granicama Mjesnog odbora Žrnovnica, odnosno grada Splita, a dio pripada općini Podstrana.


Zadnjih godina Žrnovčani su, predvođeni udrugom Žrvanj, uspjeli spriječiti odlaganje biološkog i drugog otpada na ovom platou koji se nalazi desetak metara od prvih kuća i niti 100 metara zračne linije od rijeke Žrnovnice. Ipak, posljednjih mjeseci privatnici su teretnim vozilima počeli na plato nasipati građevinski šut, kamenje i zemlju. Prvi slučajevi “stidljivo” su počeli na ljeto prošle godine, a cijela situacija potpuno je izašla van kontrole posljednjih mjesec dana kada se materijal masovno počeo dovoziti na ovaj plato.

Pokušaj ilegalnog deponiranja 2014. koje su Žrnovčani uspijeli spriječiti i sanirati

Ovako besramno ponašanje pojedinih privatnika vjerojatno se događa jer ilegalnim deponiranjem materijala izbjegavaju plaćati naknadu koju bi inače platili da se materijala rješavaju na legalan način. U udruzi Žrvanj kažu da ovakvo ponašanje treba sankcionirati:

“Na platou želimo Prezentacijski centar”

– Žao nam je kod tih ljudi ne samo da ne postoji ekološka svijest, nego na vrlo primitivan način nagrđuju krajobraz grada Splita. Ovo područje ima ogroman potencijal i udruga Žrvanj radi na tome da se kroz 2018. godinu dovrši idejni projekt prezentacijskoj centra na platou bivšeg kamenoloma vezano uz povijesnu i kulturnu baštinu ovog kraja, a moramo znati da jeu o tom smislu ovo iznimno bogat kraj. Želimo da kroz nekoliko godina ovo područje bude puno turista i domaćih izletnika, a ne kamiona s otpadom i ostalih opasnosti – kazala nam je predsjednica udruge Žrvanj, Tajana Štalmajer.

“Znamo imena počinitelja”

Srećom, ovoga puta uslijedila je relativno brza reakcija Grada Splita. Damir Babić, v.d. pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo, kaže nam da daljnjeg deponiranja materijala na plato neće biti, a da se radi i na kažnjavanju počinitelja:

– Po prijavi skupine građena, poslan je komunalni redar koji je prijavio jednu tvrtku koja je zatečena kako istovara građevinski otpad na platou bivšeg kamenoloma. Ista je prijavljena Inspekciji zaštite okoliša te očekujemo njihovo postupanje jer imaju poznatog prekršitelja.Ta čestica zemlje je dijelom pod Podstranom, a dijelom pod Splitom. Međutim, mi smo djelovali temeljem Zakona o zaštiti okoliša, nastojeći zaštititi okoliš i mislim da se radi o općem dobru te činjenica što smo djelovali ne bi trebala predstavljati bilo kakav problem.

Nakon prijave postavili smo betonsku ogradu u cilju sprječavanja ulaza kamiona s istim ili sličnim namjerama.Nadam se brzom i učinkovitom djelovanju inspekcije zaštite okoliša ovog puta prema stvarnim prekršiteljima, a ne onima koji imaju “sreću” što su samo vlasnici ili suvlasnici zemlje koju netko bespravno koristi – kazao nam je prvi komunalac Grada Splita.

Opasnost i dalje nije uklonjena

U Žrvnju pozdravljaju brzu reakciju Grada, no poznaju situaciju na terenu misle da opasnost i dalje nije uklonjena:

– Znamo da nesavjesni vlasnici na postojeći vatrogasni put na Perunu također bacaju svašta. Ima tu kanti, plastike, građevinskog šuta, a jednom prilikom netko je tuda vozio motorno ulje. Zamislite kakve posljedice ima izlijevanje ulja na sjevernim padinama Peruna za eko sustav i poljoprivredu svega nekoliko stotina metara ispod, u Žrnovnici? Također, postoji mali plato ispred ovoga koji je sada zaštićen od ulaska kamiona, a bojimo se da će netko pokušati i na njega odlagati materijal – kažu nam u Žrvanj i zaključuju da bi pravo rješenje bilo da Grad Split ispred postavi rampu s lancem, a da samo neke službe poput vatrogasaca, HEP-a ili određenih pojedinaca imaju ključ rampe.

Plato ex kamenoloma i Žrnovnica koja ga okružuje sa sjevera i zapada
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0