Dok epidemiološke mjere popuštaju, a broj novozaraženih koronavirusom ostaje u okvirima minimalnih, čini se da se život vraća u normalu. U “novo normalno”, što je nezgodna kovanica koja se sve češće koristi, pa nas je zanimalo kakve su prognoze za nekoliko posebno značajnih događanja ovog ljeta, onih zabavljačkih, opuštajućih…

Početkom srpnja se tradicionalno održava Splitski festival, a čini se da će tako biti i ove godine: organizatori su uvjereni kako će se na Prokurativama od 2. do 4. srpnja održati jubilarni 60. Splitski festival!

Hoće li se održati jubilarni 60. Splitski festival?

– Plan nam je naravno održati Splitski festival, imamo uvjete na Prokurativama, ima dovoljno mjesta, iako sve ovisi o odluci Stožera. Mislimo da će to sve biti OK – “umjereni optimist” je Tomislav Mrduljaš, organizator Festivala zabavne glazbe Split. Zbog situacije s pandemijom, rokovi za predaju pjesama za Festival su produljeni tako da je stiglo dosta skladbi, potvrdio nam je organizator.

– Nismo još stigli pogledati ni preslušati sve pjesme, stvarno ih je dosta stiglo. Ovih dana se moramo naći kako bi obavili selekciju tako da izvođači mogu snimiti skladbe po studijima. Stvarno držimo da se Splitski festival bez problema može održati, poslali smo pisma Gradu Splitu te Turističkoj zajednici – ipak je to datum početka prave, pune ljetne sezone. Nadamo se da ćemo poslati poruku da gosti mogu doći u Split, možda pod jednim drugačijim uvjetima, ali ipak na Splitski festival. Mi idemo dalje s realizacijom cijelog projekta – naglasio je Tomo Mrduljaš.

Nešto ranije, iako je to zapravo već odgođeni, kasniji termin od uobičajenog, na Zapadnoj obali bi se trebao održati Croatia Boat Show. Ove godine je riječ o 22. izdanju tog sajma nautike, koji je u najboljim godinama spadao među deset najvećih događanja te vrste u svijetu! Vicenco Blagaić, prvi čovjek CBS-a, potvrdio je kako je ipak odlučeno krenuti s organizacijom od 21. do 27. lipnja, nakon brojnih dilema održati sajam uopće ili ga odgoditi za jesen…– Sajam mora biti održan prije turističke sezone. Prvi put u povijesti sajam započinje u nedjelju, a završava u subotu, sve kako ne bi “razbijali” dva tjedna čartera jer smo sigurni da će do tada napokon krenuti sezona čartera. Prilagodit ćemo se situaciji, u dogovoru sa Stožerom, o maksimalnom broju posjetitelja u određenom trenutku. Osim na Zapadnoj obali, sve smo pripremili da sajam bude i na Rivi, u dogovoru i na inicijativu gradonačelnika pa ćemo i tako zadovoljiti potrebu udaljenosti među posjetiteljima, ali i štandovima – najavio je Blagaić veći Croatia Boat Show nego prošlih godina, unatoč činjenici da “globalna situacija na nautičkom tržištu nije dobra”. – Koronavirus je promijenio svijet i ništa neće biti isto kao prije. Brodovi i oprema neće se više naručivati unaprijed, većina tih kupnji će po mom mišljenju biti last minute. No budimo optimisti! – poruka je šefa CBS-a pred ovu “neobičnu” sezonu.

Zasigurno najznačajniji događaj ovog ljeta (ne samo ove godine, naravno) je Ultra Europe festival, no to je, u smislu zaštite posjetitelja od zaraze, i daleko najzahtjevniji projekt! Na službenim Internet stranicama pripreme se odvijaju gotovo kao da nije bilo pandemije: najavljena su tri dana na Parku mladeži (10.-12. srpnja), prodaju se karte, headlineri su najavljeni u prvoj fazi, dok se još čekaju nova imena. Službenu potvrdu da će se Ultra Europe u Splitu održati ipak nismo uspjeli dobiti.

– Za sada ne dajemo komentare, a uskoro, možda već za koji dan bi trebali izaći s priopćenjem – bilo je sve što nam je mogla kazati Ivana Čabraja, već godinama zadužena za komunikaciju s javnošću ispred festivala Ultra Europe, naravno kada nije dostupan Joe Bašić, alfa&omega ovog događaja koji je prije manje od desetljeća stigao u Split i zauvijek promijenio neke uzuse.

Teško je bilo čak i neslužbeno dobiti informaciju o tome kakva je mogućnost, kakve su šanse u postocima da se Ultra doista održi ove godine, po osmi put. Jer poštivanje nekih epidemioloških mjera, fizičke udaljenosti recimo, doista je teško primijeniti kada deseci tisuća mladih pohrle na nekoliko pozornica Ultre…Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime