KAREPOVAC Dogradonačelnik tvrdi da nema razloga za paniku. Mještani traže detaljnija mjerenja kvalitete zraka

"Gradonačelnik, zamjenici i službe su na prvu dojavu o požaru otišli na teren i pokrenuli sva sredstva koja smo mogli pokrenuti" - kazao je Vela

Na Karepovcu su danas u kasnim jutarnjim satima Nino Vela, zamjenik gradonačelnika Splita i načelnik Stožera civilne zaštite grada Splita te Miroslav Delić, direktor poduzeća Čistoća, održali konferenciju za novinare.


Dogradonačelnik Vela je komentirao stanje u Splitu što se tiče kvalitete zrake.

– Prema zadnjim informacijama od Zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe gospodina Kovačevića koji je jutros bio u stožeru na Duilovu, gdje su gledali cijelo opožareno područje, uključujući Karepovac, nema otvorenog plamena ni izdimljavanja, već samo isparavanja. Jer su službe Čistoće uz pomoć drugih službi zemljom i vodom sanirale otvorene plamenove i mjesta gdje je izlazio dim. – rekao je Vela.

Naglasio je da su svi parametri koji su izmjereni u dopuštenim granicama. Komentirao je i zahtjev inicijative Karepovac – drugo lice Splita, za mjerenjem svih plinova koji se ispuštaju s područja Karepovca.

– Mi se u Gradu s tim slažemo. Želimo znati sve parametre koji utječu na život ljudi. Tražit ćemo od nadležnih službi da se ispita sve što se može ispitati.

Rekao je i kako za ovakvu stihiju i nesreću malo koji sustav može biti spreman, te najavio nova ulaganja u vatrogasce i vatrogasnu opremu.


– Svi vatrogasci i oprema su bili na terenu, ali vidjeli smo da ih nije bilo dovoljno, jer se plamen u ovim uvjetima toliko brzo širio. Svakako namjeravamo podurijeti nabavu dodatne vatrogasne opreme i poduprijet ćemo vatrogasce. Osigurat ćemo dodatna sredstva u novom proračunu.

Na pitanje o statosti vatrogasne opreme Vela je rekao:– Zatekli smo takvo stanje i želimo ga popraviti. Iz ove katastrofe trebamo izvući pouke. Bilo kroz proračun, bilo kroz suradnju, želimo biti spremniji za sljedeće ovakve katastrofe.

Najavio je i da će Grad preuzeti razliku u računu vode za građane na područjima gdje se gasio požar.

– Računi neće doći prema pravom potrošku vode. Građani će platiti kako su platili ovaj mjesec prošle godine.

Jesu li sve službe reagirale na vrijeme? Donijeli ste odluku dignuti tek tisuću pripadnika civilne zaštite – upitali su novinari.

– Svi smo u službi vatrogasaca. Zapovjednici gradske i županijske vatrogasne postrojbe su donijeli takve procjene. Naša procjena je bila da treba uključiti sve postrojbe i opremu koju je bilo moguće, ali moramo postupati prema stručnim mišljenjima. Civilna zaštita se angažira za sanaciju požarišta. To je drugi korak, prvi je bio spašavanje ljudi i kuća od neposredne navale ožara. Sad ćemo, ako bude potrebno, uključiti postrojbe civilne zaštite za saniranje. To sve ovisi o procjeni vatrogasaca, inače bi zavladala panika. Mora reći da u ovom požaru nemamo poginulih, što je veliki uspjeh za svih nas. I od više od tisuću objekata koji su bili izravno ugroženi, tek je desetak oštećeno.

Ponovio je i riječi župana Bobana koji je izavio da će proglasiti elementarnu nepogodu, ukoliko procjene pokažu da je potrebno.

 Novinari su zamjeniku gradonačelnika postavili pitanje snosi li itko iz Grada odgovornost za ovo što se zadnjih dana događalo u Splitu…

– Ovo je elementarna nepogoda. To je kao da je pala tuča i da se pitamo zašto se nije zaštitila svaka biljka. Ne možemo biti odgovorni. Mi smo nova administracija u gradu i sa svim svojim htjenjem i zananjem, uostalom i osobno smo ušli u borbu s vatrom na prvoj crti, i u tom smislu ne možemo biti odgovorni. Odgovornost se može tražiti od nekoga tko je nešto morao napraviti, mogao je, a nije. Gradonačelnik, zamjenici i službe su na prvu dojavu o požaru otišli na teren i pokrenuli sva sredstva koja smo mogli pokrenuti. JVP i DVD-ovi su svi bili na terenu. Koga optužiti od nas ili od njih da se dogodio požar? Vojska se pojavila, potpredsjednik Vlade i ministar s vojnicima su se pojavili tu. Vodovod i kanalizacija, Čistoća, svi su oni bili osobno na prvoj crti. Javili su se dragovoljci iz svih dijelova grada i ja im se zahvaljujem. Trebalo je te ljude držati da ne idu glavnom na požar, a u isto vrijeme ih zaštiti da ih taj požar ne ubije.

Direktor poduzeća Čistoća, Miroslav Delić, je samo kratko komentirao kako građani nemaju razloga za paniku, jer Karepovac više ne  gori.

– Tu ništa ne gori. Nemamo što skrivati. Što se tiče kvalitete zraka to nije moja struka. Zasad podaci pokazuju da nema opasnosti. Ukoliko bude, poduzet će se određene mjere. Dalje će se sanirati i prekrivati zemljom. – rekao je.

Prošetali smo opožarenim područjem gde smo zatekli prizore koje možete pogledati u videu. Velik dio Karepovca je prekriven pepelom, ali i dimom. Bager zatrpava zadimljene dijelove zemljom. Isti prizori se mogu naći u cijelom okolnom području, gdje se na mjestima probija dosta gust dim.

U razgovoru s mještanima saznajemo da je prošle noći bilo puno gore.

– Od dima ne da nismo mogli spavati, nego nismo mogli disati. Zatvorili smo se u kuće i zvali 112 i vatrogasce, ali oni su nam samo ponavljali da ništa ne gori i da razloga za strah nema. Podaci Zavoda za javno zdravstvo pokazuju da su svi parametri u dopuštenim granicama, ali oni mjere samo dva plina, a ima ih puno više. Želimo znati što točno udišemo. – kažu mještani.

Komentirali su i kako nadležne službe po svim medijima tvrde kako je Karepovac ugašen, te da se radi samo o izdimljavanju.

– Sigurno još uvijek gore oni najdublji slojevi, a pokrivanje problema zemljom i vodom dovodi do još gore situacije, jer voda potiče truljenje. Bar mi to možemo znati koji živimo tu. Zimi kad padne kiša ne može se živjeti od smrada. – kažu.

Apeliraju na nadležne službe da hitno nađu način za sanaciju smetlišta, jer stanje za mještane u okolici, pogotovo nakon požara, postaje neizdrživo.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0