ZENTAŠI SE DIGLI NA NOGE “Jedan čovjek uzurpira čitavu lučicu, od Zente su napravili luku nautičkog turizma”

U lučici Zenta održana je press konferencija na temu kriminala u PŠD Zenta, a jedna gospođa je navela kako je njezin otac zbog izbacivanja broda na kopno doživio moždani udar


Članovi Jedriličarskog kluba Zenta predvođeni predsjednikom Damirom Dominovićem održali su konferenciju za medije na kojoj su javnost upoznali s kriminalnim radnjama koje se godinama odvijaju u Pomorsko športskom društvu Zenta.


Konferencija koja je započela u 11 sati u lučici obilježena je i dolaskom policijskih službenika. Naime, zaposlenici PŠD Zenta jedriličarima su zapriječili put do klupskih prostorija zaključavanjem vrata ograde i parkiranjem četiri prikolice s gliserima u dvorište kluba.

Reagirajući na prozivke tajnika PŠD Zenta Vlade Bužančića, koji je izjavio da je Škola jedrenja JK Zenta fiktivna, Damir Dominović medijima je predstavio uspjehe Zentinih jedriličara na brojnim svjetskim i europskim prvenstvima.

– Jedriličari koji su potekli iz tog fiktivnog kluba, kako nas je nazvao Bužančić, su: Milan Vujasinović, vrlo uspješan u klasi laser i olimpijski kandidat, Luka Mratović, trostruki olimpijac na dasci prešao u JK Mornar, Tonko Kuzmanić, nastavio jedriti u klasi laser, kao junior osvajao europske i svjetske medalje, Antea Kordić, nastavila jedriti u JK Split u klasi laser, osvajala međunarodne medalje, Hana Dragojević, kao kadetkinja dobitnica internacionalne nagrade za fair play, nastavila jedriti u Labuda, Darko Šupuk, prešao u JK Split, uspješno jedrio u Europi, kasnije član posade ACI Match Racea koja se takmičila na brojnim međunarodnim regatama, Ivan Kljaković Gašpić, član od 199. – 2011.,  kao junior osvojio niz svjetskih i europskih medalja u klasi laser i fin, nastupio na Olimpijadi u Pekingu, 2009. treći na svijetu u klasi fin, iste godine proglašen za sportaša godine u Hrvatskoj. Nakon toga prešao u JK Labud i nastupio na još dvije Olimpijade, zatim Ante Kovačević, Zvonko Jelačić, Mirko Vukas i Boris Bakotić, jedriličari JK Zenta su već deset godina u klasi jon najbolji i najuspješniji jedriličari na svijetu, kazao je Dominović, dodajući da to nisu jedini članovi JK Zenta sa svjetskim uspjesima u svojim kategorijama.

Naglasio je i da je JK Zenta u borbi protiv kriminala u lučici dobio podršku brojnih uvaženih institucija poput Hrvatskog jedriličarskog saveza, Zajednice tehničke kulture grada Splita, Splitskog saveza športova i brojnih jedriličarskih klubova, od Dubrovnika do Trogira.

Navodi da se u lučici Zenta već godinama posluje ilegalno, a nadležne institucije ne reagiraju.– U Splitu se zadnjih godina ne događa ništa pozitivno po pitanju rješavanja problema koji se događaju na Zenti. Problem je protuzakonitog korištenja lučice bez koncesije i nezakonitog poslovanja PŠD Zenta čitav niz godina, čemu su se jedriličari i kasnije ribari, odlučno usprotivili, boreći se protiv komercijalizacije sportske lučice, protiv izgradnje restorana i poslovnih modula. Našli smo se na udaru tajnika društva, koji od 2014., otkad nema nikakve uprave u Društvu, temeljem krivotvorene isprave upisao u registar osoba ovlaštenih za zastupanje, što smo sudski morali osporavati. Potrošili smo sedam godina na sudski proces, da bi on konačno bio izbrisan iz tog Registra. Trenutno raspolaže s preko četiri milijuna kuna od Društva, koje nelegalno ubire velikim dijelom od nelegalne djelatnosti, poput primanja charter brodova, objašnjava Dominović.

Naglašava da u cijeloj situaciji najviše pate djeca, polaznici jedriličarske škole.

– Lako za nas odrasle, nas korisnike lučice koji će se izboriti na ovaj ili onaj način, ali ovo je atak na djecu i onemogućavanje djeci bavljenja sportom. Kada vam ovakvi monstrumi krenu po institucijama i pričaju o tome da su ovdje fiktivna djeca koja nemaju rezultata to je užas. Toj djeca su prije neki dan pehari i diplome, nagrade, pakovane u kesama u smeća i složene na gomilu. Ne znamo više kako funkcionirati. U ovoj državi nikoga nije briga. Svi peru ruke, nitko nije odgovoran, policija stalno evidentira nepoznate počinitelje iako smo postavili kamere i točno se vidi tko uzurpira prostor. Porezna uprava je napravila inspekcijski nadzor i kontrolirali da li se plaća PDV. Evidentirali su da ima charter kompanija, ali dok se porez plaća sve je u redu, kazao je Dominović.

Nakon izbacivanja broda iz lučice doživio moždani udar

Dominović naglašava kako PŠD Zenta ima i dosta članova umirovljenika i osoba starije dobi, koji su se požalili da im sva ova događanja utječu na zdravlje. Jedan član je, nakon izbacivanja broda iz lučice, navodi, doživio moždani udar. Njegovu priču okupljenim novinarima potvrdila je i kći navedenog člana, Mirna Bronić.

– Moj otac je držao brod van Zente dugo godina i zbog narušenog zdravlja je htio vratiti brod ovdje. Cijelo vrijeme je plaćao najamninu. Jednom smo došli ovdje i zatekli smo izbačen brod. Kao obrazloženje su naveli da nismo plaćali članarinu, a redovito smo je plaćali. Dvije godine smo bili na sudu i dobili smo taj postupak, a brod je za to vrijeme bio izbačen, rekla je Mirna Bronić. Srećom, navodi, njezin otac se oporavio.

POVEZANI SADRŽAJ

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime