NEW YORK TIMES O UBERBOATU U DALMACIJI Turisti se vozili tri sata, pa ostali u šoku zbog cijene

Trajekt 16, Uber 52 dolara po osobi

Par iz Islanda bio je na odmoru u Dalmaciji te odlučio iskoristiti uslugu UberBOAT i uživati u trosatnoj privatnoj plovidbi, nakon čega ih je šokirala cijena nove usluge Ubera, piše New York Times.


Za put su platili 2300 kuna, odnosno skoro 370 dolara. “Zaista nismo znali u što se upuštamo”, izjavio je K.J. Gunnarsson. “Sami smo krivi jer nismo istražili cijene”, prenosi Index.

Prvi pokušaj dugoročne ponude UberBOATa

Uber je većini poznat po uslugama prijevoza u više od 600 svjetskih gradova. Međutim, nude i uslugu UberEATS kojom dostavljaju hranu u 100 različitih mjesta, a njihovi stanovnici ju mogu platiti Uber debitnim karticama. Usluga Uber Movement šalje informacije urbanistima, a tvrtke putem usluge Uber Central mogu organizirati prijevoz za svoje klijente, piše NYT.

UberBOAT je u Hrvatskoj započeo s radom pri kraju lipnja. Prije toga je nudio uslugu prijevoza brodom u Miamiju, Istanbulu i Cannesu, gdje je također nudio prijevoz helikopterom za festival. Službenici tvrtke su izjavili da je UberBOAT u Hrvatskoj prvi pokušaj dugoročne ponude ovakve usluge, prenosi Index.

Trajekt 16, Uber 52 dolara po osobi


Davor Tremac, glavni Uberov direktor za jugoistočnu Europu, odbio je govoriti o konkretnim iznosima prihoda od UberBOATa, rekao je tek kako je “nekoliko stotina ljudi” koristilo uslugu u prvih šest tjedana. Dodao je da će, ovisno o uspjehu u Hrvatskoj, proširiti ponudu i u Grčku, Španjolsku, Tajland i Karibe.

UberBOAT je namijenjen ljudima koji žele posebnu i brzu uslugu, a voljni su i platiti za nju, piše NYT. Na primjer, jednosmjerno putovanje iz Splita na Hvar u brodu za 8 osoba košta 2600 kuna, odnosno oko 52 dolara po osobi. Cijena karti za trajekte je oko 16 dolara po osobi. Za Uber Avanturu, odnosno najam glisera na neodređeno vrijeme, plaća se najmanje 330 kuna po osobi (oko 53 dolara) te dodatnih 6 dolara po kilometru i 50 centi po minuti, prenosi Index.“Ovo je usluga prve klase, nije za svakoga”

Tremac je rekao da je usluga namijenjena ljudima koji više brinu o uštedi vremena nego novca te istaknuo da turisti u prosjeku provedu tri i pol dana u ovom području. “Ovo je usluga prve klase. Nije za svakoga”, izjavio je i dodao je nakon pokretanja usluge prošlo samo 20 minuta prije nego je netko naručio vožnju iz Splita na Brač.

Uber je izazvao kontroverze skoro posvuda gdje se pojavio, piše NYT. U Hrvatskoj su taksisti u Zagrebu preklinjali vladu da zabrani tvrtku, dok su se njeni vozači žalili na neprekidne napade. Uberovi vozači u Dubrovniku su optuženi za napade na taksiste. U Zagrebu, Splitu i Dubrovniku taksisti su prošlog mjeseca održali prosvjede kojima su blokirali gradske ulice, podsjeća NYT.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0