Još jedan vrlo vruć dan je iza nas. Obilježile su ga vrlo visoke temperature zraka, i nekoliko stupnjeva više od uobičajenih za ovaj dio godine. Tako se pravo ljeto udomaćilo u Dalmaciji i deset dana prije službenog početka klimatološkog ljeta.

Za razliku od prethodnih dana, danas su sve mjerne postaje zabilježile 30 ili više stupnjeva u najtoplijem dijelu. Proteklih dana more je sprječavalo pojavu vrućine na pučinskim otocima, no danas je i tamo bilo vruće. Iznimka je samo Palagruža gdje je danas bilo 26°C.

Najviše dnevne temperature zraka, 11.6.2019. (Pljusak.com)

Ponovno je najtoplije bilo u zaleđu Šibenika gdje su temperature zraka ponegdje dosegle ili čak malo prešle vrlo vrućih 35 Celzijevih stupnjeva.

More se nastavlja zagrijavati izrazito brzim tempom. Tako su danas, prvi put ove godine, mjerne postaje na sjevernom Jadranu i u Dubrovniku zabilježila 26°C. U Splitu je more 24°C, u Šibeniku 22°C, a najsvježije u Komiži s 21°C.

Nevrijeme snimljeno danas kod Imotskog. Foto: Stipe Mustapić

Zanimljivost dana je i jak razvoj oblaka danas u pograničnom područje Hrvatske i BiH kod Dinare i Kamešnice. U popodnevnim satima olujan oblak se razvio iznad ovog planinskog lanca, a pljuskove je donio i livanjskom području gdje se temperatura bila spustila na samo 15 stupnjeva. Nevremena je bilo i na krajnjem sjeveru Cetinske krajine, lokalno je bilo i tuče, no oblaci su se raspali zalaskom sunca.

Sateliska snima naoblake, procjena oborine i detekcija munja u 15:40 (Vrijeme & radar)

Novo zatopljenje nas očekuje u petak, pa već možemo govoriti o nadmećem prvom toplinskom valu ovog ljeta.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime