Nova ciklona danas djeluje na vrijeme. U ponedjeljak ujutro najnestabilnije je bilo u srednjoj Dalmaciji, ali i u dijelovima južne BiH. Snažno grmljavinsko nevrijeme oko 7 sati razvilo se u Zamosorju, a onda se, uz daljnje jačanje, nastavilo kretati prema sjeveroistoku.

Prema podacima mreže Pljusak.com, čak 32 litre kiše po kvadratnom metru od 10 sati su pale u Cisti Velikoj. U Rudi su pale 23 litre, Zadvarju 12, Hrvacama 11 itd. Čak 112 litara kiše po kvadratnom metru pale su na obalama Buškog blata u svega nekoliko sati.

Količine oborina do 10 sati (Pljusak.com)

Nevrijeme je jutros zahvatilo i krajnji istok Brača. Tamo je u samo sat vremena palo preko 20 litara kiše, što je stvorilo prolazne bujice. Iza 10 sati grmljavinski oblaci su se premjestili nad Makarsku rivijeru i Zabiokovlje.

Detekcija grmljavine jutros oko 9 sati (Blitzortung)

Temperature zraka izrazito ovise o tome je li na nekom području pada kiša ili je sunčano. Tako je u 10 sati u Cisti Velikoj izmjereno samo 10°C, a puno toplije nije ni na sinjskom području. S druge strane, u okolici Vrgorca, koju još do pisanja ovog teksta nije zahvatila kiša, temperatura je porasla na 20 stupnjeva.

Promjenjivo će se u Dalmaciji zadržati do kraja dana, iako bi popodne trebalo biti više suhih razdoblja nego ujutro. Na moru puše jugo koje će prema večeri ojačati.

U fotogaleriji pogledajte prizore nadolazećeg nevremena u Brelima. Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime