NEVRIJEME S TUČOM POHARALO ZAPAD SPLITA Automobili se zaustavljali zbog leda na cestama, bujice u okolici grada

Još nije poznato je li tuča načinila materijalnu štetu na nekim automobilima

Jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je zapad splitskog poluotoka između 20 i 21 sati. Na Crometeo mjernoj postaji Split Spinut u samo 30 minuta palo je 15 litara oborine po kvadratnom metru. Iako je kiše bilo svugdje u Splitu, tuča je zabijelila zapadne dijelove grada. Ponegdje je palo više od 5 cm tuče, a vozači su se za vrijeme nevremena zaustavljali na cesti zbog leda, a neki su potražili zaklon za automobile da bi izbjegli moguću štetu.


Bujica je bilo u dijelovima Kaštela i Solina.

Noćna oluja iznad Splita i Kaštelanskog zaljeva, snimljeno s trogirskog područja, 13.3.2018.
Foto: Antonio Miše

Zanimljivo, olujni oblak bio je promjera tek desetak kilometara. Razvio se oko 20 sati pred obalama Splita, a onda se preko sat vremena zadržavao nad Splitom i dijelom Kaštelanskog zaljeva. Detaljno praćenje ovog olujnog sustava nije bilo moguće iz jednostavnog razloga jer Dalmacija nema uređaj koji tome služi – meteorološki radar. Dalmacija je jedino područje u Hrvatskoj i EU koje nije pokriveno meteorološkim radarima.

Meteorološki sateliti tek djelomično mogu nadomjestiti nedostatak radara, ali niti blizu precizno kao što bi to učinio radar. Upravo se na večerašnjoj satelitskoj snimci može vidjeti gdje se nalazio olujni kumulonimbus za kojega se može pretpostaviti da je bio 10-ak kilometara visok.

Prema podacima od 23 sata, najviše kiše u Splitu palo je u Spinutu, 27 litara po kvadratnom metru. Na FESB-u su pale 23 litre, Duilovu 15 litara. Solin je dobio 12 do 18 litara, Kašel Gomilica 14, Klis 10, Stobreč 8, Podstrana – Strožanac 7, Žrnovnica 9 i Zvjezdano selo Mosor 6. objaviti uskoro…


Tuče je u ranim večernjim satima bilo i na dijelovima otoka Hvara.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0