“Nemoj prosvjedovat, stoj doma, netko će to za tebe napraviti!”

Nisam ja baš za prosvjede, neka netko drugi to odradi, moram na ribarnicu ... 100 je razloga za nesudjelovati, a samo jedan za sudjelovati. Boriš se za svoje

Ležim tako u dnevnom boravku i slušam vijesti. Opet Sabor. Ufff.  Nešto oni tamo odlučuju, malo se deru jedni na druge, uglavnom glupasto prepucavanje i politički bodovi. Sad je na dnevnom redu neki Zakon o koncesijama. Dosadno. Upalim televiziju i gledam, valjda će bit nešto bolje. Sad opet neka tamo udruga se nešto buni. I to protiv istih tih dosadnih iz Sabora. Udruga se zove Pokret otoka. Kakvo je to uopće ime? Di će se otok pokrenit kad je to komad zemlje koji se ne miče? I za što se oni to uopće bore? Biće opet neki budalaši, nemaju šta pametnije radit pa se bune. Ali ajde, nemam šta radit pa čisto da pogledam.


Kažu ovi iz Pokreta otoka da će nam političari uzet plaže. Ma je? Uzet plaže. Di će ih odnit? U Italiju? Ajde, ovo ima i neku dozu duhovitosti. Kažu još da upravo ti dosadni političari u onom dosadnom Saboru donose neki dosadan zakon, uz već postojeću uredbu, di piše da se koncesije mogu dodijeliti firmi koja nema zaposlenih i nema prihode. A svašta. Pa kako će kupit one puste ležaljke, platit koncesiju i napravit šank? Ko će mi donit pivu ako nema zaposlenih? Nisu valjda političari toliko korumpirani ili blentavi da bi to dozvolili? Kažu ovi iz Pokreta otoka da je upravo takvoj firmi prošla koncesija na plaži Bol. I istina. Malo proguglaš i saznaš da je koncesija za plažu Bol upravo dodjeljena takvoj firmi. Zanimljivo, stvarno nigdje ne piše da je to bilo nezakonito. Maklo se čak i župana s funkcije jer je sluačj dospio u medije, ali nigdje ne piše da je pokrenut postupak protiv njega. Očito je zakonito.

Kažu dalje ovi iz Pokreta otoka da su pisali i neke dodatke na ovaj prijedlog zakona, da se isprave takve nelogičnosti. Međutim, vlada te primjedbe nije ni pogledala, nisu se očitovali. Čekaj, čekaj, tu nešto smrdi. Nije bilo ni javne rasprave koja bi stvarno trebala objasniti kako se mogao uopće dogoditi slučaj plaže na Bolu. Valjda bi i sam premijer trebao zatražiti tu raspravu, čisto da i on zna zašto je skinuo župana Ževrnju.

Jer ako su Zakon i Uredba loši, smrad se lako proširi, i postavlja se logično pitanje, što će se tek dogoditi ili što se dogodilo sa svim ostalim plažama. Onim nevidljivima. Onima koje nisu pokrivene medijima. Svaka od njih ima svoga nekog župana ili mecenu.

Kažu dalje u Pokretu otoka da je ovo samo početak, slijedi ograđivanje plaža i naplaćivanje ulaza. Evo, svježi primjer iz Dubrovnika gdje je koncesionar stavio preko cijele plaže ležaljke na način da se do mora ne može ni doći. „Oprostite gospodine Nijemac, mogu li ugaziti na vašu jetricu“, „Ja, natürlich“. I taman da ćeš nakon takvog gaženja ući u more kad koncesionar izvadi blokić i naplati po cjeniku gaženje stranca 30 kuna.

OK, poduzetništvo moramo poštovati. Donosi poslove, cijela država napreduje. Samo dokle ide to bahaćenje pojedinih poduzetnika. Ako su oni toliko hrabri da u jednom Dubrovniku na taj način ograniče ulazak u more ili da se na medijski najeksponiranijoj plaži na Bolu tako bahato dodijeli koncesija, logično je pitanje gdje je kraj. Da ih možda neće zaustaviti onaj slabo plaćeni lokalni komunalni inspektor? Naravno da neće ni pokušati, i on je svjestan svoje pozicije ako se nakaradni zakoni proguraju i kroz Sabor. Svjestan je koliko je malen i nikakav.

Sabor neće, županija neće, gradonačelnik neće, institucije neće, inspektor neće. Samo neki tamo Pokret otoka hoće. I pozivaju na prosvjed jer su institucije države još jednom poklekle u obrani onoga što je naše. A političare biramo upravo, i samo, za to. Biramo ih jer je nama Sabor dosadan i ne gleda nam se to prepucavanje, samo neka sačuvaju državu i ono što je naše.

Međutim, oni rade upravo suprotno. Izglasavaju zakone koji se protive volji naroda. Dapače, ne žele niti popričati javno gdje bi im udruge kao Pokret otoka iznijeli svoje prijedloge.Kad netko ne želi da te demokratski sasluša niti ne želi da provede potrebnu proceduru za donošenje zakona onda je sasvim legitimno da prosvjeduješ. Pokreta otpora čini 40 otočkih udruga koje podržavaju brojne ostale udruge, potpisnice ovih primjedbi, a prosvjed organiziraju u nedjelju u Supetru, Bolu, Hvaru, Rogaču, Prviću, Malom Lošinju, Cresu, Korčuli, Makarskoj i Splitu (Matejuška 11 h), a u Zagrebu u ponedjeljak u 8:30 na Markovom trgu jer je na dnevnom redu Sabora izglasavanje ovog zakona.a

E sad, kako bi bilo da se iz ovog kauča priključim prosvjedu na Matejušci u 11 sati. Nisam ja baš za prosvjede, neka netko drugi to odradi, moram na ribarnicu … 100 je razloga za nesudjelovati, a samo jedan za sudjelovati. Boriš se za svoje.

P.S.

Naravno da ja hoću jer je tekst pisan razmišljanjem običnog čovjeka o nekom tamo Zakonu i nekim tamo udrugama.

 

 

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0