Pokušajte guglati “korona u splitskom KBC-u”. Jeste? Sigurno vam je došlo muka od pustih šokantnih naslova poput “korona divlja”, “virus u bolnici”, “korona ušla na plućni odjel”, “korona na kardiologiji”,…

Sve je naravno riječ o slučajevima zaraze u splitskoj bolnici, po raznim odjelima i tijekom ovih nekoliko mjeseci, a objave su u raznim medijima, od lokalnih portala preko nacionalnih TV-kuća do regionalnih news-korporacija.

U redu, sad guglajte “korona u zagrebačkom KBC-u”. Jeste li malo iznenađeni rezultatima? Da, već do kraja prve stranice rezultata pretrage nedostaje vijesti o slučajevima zaraze u bolnicama metropole. Najvažnija je ona od prije par dana, kada se otkrilo, onako skupno, da je na Rebru koronu pokupio priličan broj medicinskog osoblja te pacijenata, dok je još veći broj u samoizolaciji. Poslovičnog “vađenja utrobe”, naime pojedinačnih slučajeva, pobrojavanja po odjelima na tjednoj bazi, jednostavno nema.

Medijski tretman nije za sve isti

Medijski tretman ili ako hoćete doživljaj, Splita i Zagreba, nije ni blizu ravnopravnog. Evo recimo posljednjih dana bi se moglo reći da situacija s koronom stagnira ili barem nema neke prevelike (medijske) histerije. Djelomično točno: nema naime velikih brojki u Splitu ili okolici, ali u ostatku Hrvatske nije baš bajno.

Recimo u Zagrebu je posljednja 24 sata zabilježen 61 slučaj novooboljelih, od ukupno 138 u državi, a od toga šest u SD Županiji. Broj testiranja nije velik pa je sigurno i to razlog za jednoznamenkastu brojku. U staračkom domu u Delnicama do sada je umrlo osam štićenika, a ima još 13 zaraženih pacijenata iz istog tog doma. Ne treba zamišljati naslove da su sve te brojke iz Splita – imali smo periode kad je Split i cijela županija stvarno bila loš primjer po pitanju novooboljelih, na žalost i žrtava pandemije koronavirusom, pa znamo kakvi su bili naslovi, s koliko se pažnje pratio svaki pojedini slučaj te koliko je dana trajalo pravo bombardiranje informacijama o tim slučajevima. Danas je pak još jedan dan u uredu, valjda jer žarišta zaraze nisu na jugu.

U redu, reći ćete kako ova situacija s koronom nije najsretniji primjer za analizu. Reći ćete i kako smo sami krivi, prvo jer se većina ne pridržava kakvih-takvih pravila (što se tiče svega pa tako i korone), a drugo jer je medijska scena u Splitu postala pravi cut-throat business tako da sami podgrijavamo tu atmosferu praćenja svakog detalja o iole važnom slučaju. I bili bi u pravu.No mora se naglasiti uloga nacionalnih medijskih kuća, koje (ipak) postavljaju trendove. Sjećate se možda one neuspjele oružane pljačke poslovnice PBZ-a na Črnomercu u srpnju prošle godine? Da, da, one u kojoj je jednog razbojnika uhvatio policajac u civilu koji se tu zatekao ispalivši hitac u zrak, dok je drugi pljačkaš pobjegao u šumu te je za njim organizirana masovna potraga. Znate li što se dalje događalo s tim slučajem, je li ikad drugi razbojnik uhićen, što je s optužnicom, suđenjem?

Dobro, to je bilo ima nešto više od godinu dana, ajmo na malo recentniju prošlost. U kolovozu ove godine je na parkiralištu restorana na Žitnjaku, u popodnevnim satima, u zrak iz Kalašnjikova zapucao bivši poznati nogometaš i trener Dinama, navodno u samoobrani. Tek je jedna nacionalna dnevna novina slučaj popratila s nekoliko tekstova, ostalima očigledno nije bilo interesantno.

Da se bilo koji od samo ova dva primjera iz crne kronike (napadi na studente ili osobe iz Dalmacije se uglavnom niti ne spominju, ali kad su žrtve sezonski radnici na moru, onda je to nacionalni problem), kao jedne od najčitanijih rubrika, dogodio u Splitu, danima bi se problematizirao “grad slučaj”…


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime