Ekipa Nove TV bila je u noćnom izlasku u Splitu u pokušaju da otkrije što se krije iza današnjeg rekorda po broju novozaraženih – 26. Većina gostiju, ali i zaposlenika, ne pridržava se epidemioloških mjera, a unatoč krizi svi su opušteni.

Rock svirke u središtu Splita i ovog se ljeta odvijaju svake večeri, već punih mjesec dana. Da smo ipak u specifičnoj godini znate već na ulasku. Potrebno je ostaviti svoje kontakt podatke, obvezna je dezinfekcija ruku, a brojač bilježi koliko je ljudi stiglo na koncert.

Organizator festivala naziva “Evo ruke”, Stevo Vučković Stiv, objašnjava kako je pred njima samo jedan izazov, uspjeti u stvaranju harmonije između zadanih mjera koje, kako tvrdi, maksimalno poštuju, i osjećaja zabave uz program koji ležerno teče.

Festival su im dodijelili Grad i Ministarstvo kulture, ali moraju se držati mjera. “Pregradili smo park skoro pa na pola da bi tako nekako maksimalnu brojku od tisuću posjetitelja na otvorenome ispoštovali”, objašnjava.

Sve to u praksi nije jednostavno. Splićani govore da je teško jer ništa više nije kao prije i jer im nedostaju druženja. Ipak, kažu, pokušavaju se naviknuti na novi život te izbjegavati gužvu dok život ipak teče po svome. Ostatak centra s druge strane živi kao da je uobičajena špica sezone.

“Još neko vrijeme ćemo se morati priviknuti na ovu situaciju. Mislim da se neće riješiti tako skoro. Ali je jako lijepo vidjeti ljude opuštene ponovno i da se zabavljaju. Smatram da ovim ljudima ostatak godine ovisi o ljetnoj sezoni. Ako gradu poput Splita uzmete turizam, to je kao da ste velikom broju stanovnika uzeli kruh iz usta“, izjavio je za Novu TV posjetitelj s Novog Zelanda Jordan.

Turisti nesvjesni pogoršanja situacije

Godišnji na Jadranu im očito godi, jer, čini se, ni ne prate aktualnosti. Tako gosti iz Velike Britanije uglavnom ni ne znaju da se u Hrvatskoj bilježi porast broja zaraženih. Kažu da ih, kad su došli, nije ni bilo te kako su mjere u Britaniji i dalje puno strože nego kod nas.

Maske kod konobara su rijetkost, a zabranu rada nakon ponoći zaobišli su oni koji poslužuju hranu. Denis iz Njemačke tako kaže da su svi preopušteni. “U Njemačkoj je malo drugačije, poštuje se distanca i maske se nose posvuda. Ovdje se svi ponašaju kao da se ništa ne događa, mislim da je malo riskantno”, objašnjava.

Komunalni redari su zbog kršenja mjera Nacionalnog stožera samo ovog tjedna Državnom inspektoratu proslijedili 33 prijave. No i lokalna politika snosi dio odgovornosti za trenutačnu situaciju. Prije nekoliko godina u Splitu je dozvoljeno postavljanje zvučnika i na otvorenim terasama ugostiteljskih objekata. Rezultat je taj da noćni klubovi rade cijeloga ljeta, javlja Nova TV.

Turisti kažu kako ovdje nikoga nije briga, kako se ne razmišlja samo o distanciranju, ali i kako se kod nas mogu ponašati onako kako ne mogu kod kuće. I sve je to po propisima. Jer ovaj party završio je u ponoć. Kao da virus zna koliko je sati.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime