NASA objavila snimku šestanovačkog požara vidljivog iz svemira, MORH pojasnio zašto nema kanadera

Vatrogasci se pripremaju za dolazak noći

Veliki požar kod Šestanovca i dalje gori, a gasi ga stotinjak vatrogasaca s područja gotovo cijele srednje Dalmacije. Za sada nema potvrde da je ijedan objekt u ovom požaru stradao, prije svega zbog nadljudskih napora vatrogasaca koji su branili svaku kuću koja je bila ugrožena.


Situaciju na požaru nešto prije 18 sati komentirao nam je vatrogasni zapovjednik VZŽ, Dražen Glavina:

– Požar se postupno spušta prema Merčepima u Šestanovcu. Pripremamo se za noć, znamo da pred vatrogascima nije lagan zadatak. Stotinjak je ljudi i dalje na terenu. Vatrena fronta proteže se od Ciste do Šestanovca i duga je oko 6 i pol kilometara, a široka dva i pol. Kuće su obranjene i to je u ovom trenutku najvažnije – kazao nam je glavina.

Foto: Danica Venus

MORH je tijekom dana objavio da su se zračne snage dva puta pokušavale probiti do požarišta, no zbog orkanskih udara bure i jakih turbulentnih strujanja nisu mogle započeti s gašenjem požara. Prema riječima zapovjednika PP NOS-a HRZ i PZO pukovnika Maria Pleše, vjetar puše snagom od 33 čvora te se čeka smirivanje vremena u zaleđu kako bi se i na ta požarišta uputile zračne snage.

MORH je tako odgovorio na neke upite koji su se pojavili na društvenim mrežama, gdje je istaknuto da službeni podaci DHMZ-a govore da je bura jača, primjerice u Šibeniku ili Pagu, gdje su kanaderi uspješno gasili tamošnje požare, nego na području od Omiša do Makarske, kuda bi kanaderi trebali prolaziti da bi gasili požar kod Šestanovca.


Veliki požar vidljiv iz svemira!

Danas se dim s požara može jasno uočiti na meteorloškim satelitima!

Požar koji danas gori kod Šestanovca jasno je vidljiv iz svemira. Snimili su ih brojni meteorološki sateliti, a među njima i NASA-ini MODIS sateliti Terra i Aqua.Dim s požar kraj Šestanovca vidljiv iz svemira (NASA)

NASA je na svojim web stranicama objavila snimke iz svemira dok su njihovi sateliti nadljetali naše područje, a satelitske snimke su dostupne u vrlo finoj rezoluciji od samo 250 metara.

Na današnjim satelitskim snimkama, koje su snimljene s udaljenosti od čak 705 kilometara, jasno se vidi dim s nekoliko požarišta u Dalmaciji, a najviše onoga iznad Šestanovca. Dim je prostirao na području od nekoliko stotina kilometara. U izraženom sjeveroistočnom visinskom strujanju, dim s požara došao je sve do otvorenog mora iza Visa.

Modis aqua satelitsku snimku visoke rezolucije pogledajte OVDJE, a MODIS terra OVDJE.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0