Nakon što je sinoć područje okolice Rogoznice i Marine zahvatio neverin s obilnijim pljuskom, u prijepodnevnim satima obilna kiša pala je na širem šibenskom području.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, do 13 sati najviše kiše je palo upravo u Šibeniku, čak 35 litara po kvadratnom metru. Zlarin je dobio 30 mm oborine, a slijede Kaočine 28, Bilice i Razovac 22, Miljevca 21 itd.

Svježa zračna masa preplavila je cijelu unutrašnjost zemlje i sjeverni Jadran gdje su temperature zraka za više od 10°C niže u odnosu na nedjelju. Granica toplije i hladnije zračne mase zadržava se nad Dalmacijom. Primjerice, u popodnevnim satima na zadarskom području temperature su 22°C, a na vrgoračkom do čak 34°C.

Novi val oborina zahvatio je gotovo cijeli sjeverni i dio srednjeg Jadrana, te središnju Hrvatsku. Prognostički modeli do večeri upućuju na veliku mogućnost grmljavinskog nevremena lokalno na Jadranu, ali i unutrašnjosti. Prolazak hladne fronte preko Dalmacije također će lokalno donijeti izraženo grmljavinsko nevrijeme.

DHMZ je unutar sustava MeteoAlarim za područje cijele Hrvatske odredio narančasti, drugi najviši stupanj upozorenja na opasne meteorološke pojave. Primjerice za splitsku regiju upozorava se na tri stvari: olujne udare vjetra, obilnu kišu i grmljavinsko nevrijeme. Na moru se večeras očekuju udari tramontane blizu 100 km/h!

Oborine će varirati od lokacije do lokacije, no mjestimice može pasti preko 40 litara kiše po kvadratnom metru.

TJEDNA PROGNOZA

Utorak donosi stabilizaciju vremena. Još su uglavnom samo u noći moguće slabe oborine. Puhat će tramontana, danju umjeren vjetar zapadnih smjerova, jači prema otvorenom moru. Osjetno svježije u odnosu na prethodne dane s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 22 do 27°C.

Srijeda donosi djelomično sunčano vrijeme s promjenjivom naoblakom, ali će prevladavati suho. Noću slaba do umjerena bura, danju će puhati slab jugozapadnjak i zapadnjak. Jutro svježe, osobito u Zagori. Danju malo toplije, od 24 do 29°C u najtoplijem dijelu dana.

Četvrtak donosi djelomično sunčano vrijeme i većinom suho. Ipak, popodne postoji mogućnost slabih i prolaznih pljuskova. Noću slaba do umjerena bura, danju slab jugozapadnjak. Najviše dnevne temperature zraka od 25 do 30°C.

Pretežno sunčano i postupno toplije bit će u petak i u dane vikenda. Noću slaba do umjerena bura, danju će puhati većinom vjetar s mora. Noći će i dalje biti ugodne, no popodne se lokalno vraćaju vrućine pa će najviše dnevne temperature uglavnom biti od 27 do 32°C.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime