NAKON POŽARA – NAJEZDA ZMIJA! Stanovnici opožarenih područja, oprez: Divlje životinje su uznemirene

Kao da nije bilo dovoljno problema na Privoru zadnjih dana, sada se pojavio novi - najezda zmija! Možda i gore nego ljudi, u požaru su stradale brojne životinje

Četvrti je dan od katastrofalnog požara u Žrnovnici. Ovo istočno splitskog predgrađe polako se vraća uobičajenom životu, ali mnogi će Žrnovčani još dugo pamtiti događaje od prethodnih dana. Mnogi od njih ostali su bez maslinika, voćnjaka, plastenika, okućnica, automobila, a nagorjeli su ili potpuno izgorjeli i brojni objekti, uključujući nekoliko obiteljskih kuća.


Dok su zadnji dijelovi mjesta struju dobili preksinoć, normalizacija stanja s vodom išla je sporije. Voda je protekla najkasnije u dijelovima Privora, sjevernom dijelu Žrnovnice koji je bio među najpogođenijima u požaru. U neke dijelove Privora voda je stigla tek danas ujutro. Nije lako stanovnici Privora ovih dana. Dosadašnji zeleni raj pretvorio se u izgoreni pakao.


“Na Privoru ptice više ne pjevaju”

Stanovnica Privora, Karmen Bošković, možda je najbolje dočarala stanje koje sada vlada u ovom dijelu Žrnovnice:

Na Privoru više ptice ne pjevaju, fazani se ne glasaju, a nema ni moje mace! Tko ne zna, jer ovo što sam napisala nije patetika, ovaj prostor zbog položaja na kom se nalazi, između planine, mora i rijeke Žrnovnice bio je prirodno stanište izuzetno velikom broju ptica. Čak je bilo izjava tipa, “ko bi slušao cijeli dan toliko različitih cvrkuta” . Sad ih nema, nadajmo se da će doći nove, ali žao mi starih od koje su mnoge svile gnijezda na našim balkonima i učile letjeti svoje ptiće.”

Nastavak priče o olujnom požaru sada ide u tri istovremena smjera, sva tri važna. Prvi se tiče svakog pojedinca koji živi na opožarenom području, zahvala Bogu što je život sačuvan, pranje, sanacija okoliša, čišćenje, tuga za svim izgorenim biljkama jer svaki pitar ima svoju priču. Drugi smjer je rad lokalne zajednice na sanaciji komunalne infrastrukture, podizanje svijesti građana o zaštiti okoliša te važnosti sređivanja okućnica i njiva. Treći se odnosi na postupanje najviših tijela državne uprave, nadam se da znaju što treba, ako im do sada nije jasno što treba nikad ni neće. Jedino oko čega ne treba ništa raditi je ljudima pokazati što je solidarnost, ljubav i briga za druge. Definitivno znamo da to znamo!” – napisala je Bošković na svom Facebook profilu.

Kao da nije bilo dovoljno problema na Privoru zadnjih dana, sada se pojavio novi – najezda zmija! Možda i gore nego ljudi, u požaru su stradale brojne životinje. One preživjele sada su potpuno izgubljene zbog gubitka svog dosadašnjeg staništa. Privor i padine Mosora postale su prah i pepeo, pa su se divlje životinje, a među njima i zmije, spustile do naseljenih područja.


Nova situacija za opožareno područje: pripazite na ZMIJE i sve ostale čudne kukce koji sad izlaze iz spržene zemlje. Ja u ovih par godina, od kada sam češće na Privoru, nikad nisam vidjela nijednu osim blavora,a jutros 4 (nije jedna koja hoda okolo). Vjerojatno su bezazlene, ali pripazite, pogotovo u kućama koje nisu stalno nastanjene” – najnovija je objava stanovnice Privora.

Bošković kaže da bi izgorjelim parcelama trebalo pristupati s dozom opreza, jer je i tamo puno zmija. “Najmanje što možete napraviti je ne ići bosi nego obući bičve” – zaključuje Bošković.CIAN u Žrnovnici

Naš portal prijavio je najezdu zmija gradskim službama, a one su ovoga puta reagirale u rekordno brzom roku.

– Gradske službe su uputile naredbu Cianu da izađe na teren. Ugrožena mjesta će se tretirati “snake out-om”- kazali su nam u Gradu Splitu.

U splitskoj Hitnoj pomoći pozivaju građane na oprez:

– Treba paziti gdje se staje, gdje se stavlja ruka. Korisno je i štapom prošuškati područje kroz koje se namjerava prolaziti. U slučaju ugriza zmije ne treba paničariti, to su situacije koje se povremeno događaju. Prije svega valja razlikovati zmije, kod nas je među otrovnicama najčešći poskok. Ako dođe do ugriza potrebno je smanjiti aktivnost ekstremiteta na kojem je došlo do ugriza. Treba što više ostati miran i što prije se transportirati do zdravstvene ustanove, gdje će specijalisti poduzeti sve potrebne radnje. Ne dolazi u obzir nikakvo rezanje ili kidanje tkiva. Čak i kod podvezivanja valjda biti oprez jer zna biti više štete nego koristi – kazuju nam u splitskoj Hitnoj pomoći.

Tko je nadležan za uklanjanje zmija?

Kontaktirali smo i splitskog veterinara koji je želio ostati anoniman. Kratko je komentirao tko je nadležen za zmije i druge divlje životinje:

– Sve životinje koje nemaju svoga vlasnika na teritoriju Splita vlasništvo su Grada. Za njih je nadleženo komunalno redarstvo. Tako nalaže Zakon o veterinarstvu.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0