Miroslav Delić, direktor splitske komunalne tvrtke Čistoće, bio je prisutan na jučerašnjem službenom početku radova na sanaciji odlagališta otpada na Karepovcu. Delić je izrazio zadovoljstvo što je sanacija konačno otpočela, a optimist je ne samo po pitanju daljnjih radova na Karepovcu, već i oko izgradnje budućeg Centra za zbrinjavanje otpada u Lećevici.

– Kamioni će dolaziti na Karepovac dok se ne izgradi centar u Lećevici. U ovoj fazi, mi smo kao tvrtka po ugovoru podizvođač u prihvatu i deponiranju novog smeća koje dolazi. Izvođači se apsolutno mogu posvetiti premještanju i preoblikovanju tijela odlagališta.

Naša uloga će svemu tome biti jedan podizvođač radova u cijelom procesu sanacije. Sjećamo se još prosvjeda ovdašnjih stanovnika prije četiri godine. Nakon toga smo sjeli sa stanovnicima i promijenili puno toga i nakon svih problema došli smo do početka sanacije. Nakon sanacije Karepovac bi trebao izgledati kao nešto što smo jučer vidjeli u Ljubljani. Dakle, to su bivša odlagališta koja su sada zelene oaze, bili smo jednom odlagalištu koji je sada golf sa svim pratećim sadržajima, a upravo je to nešto što se i mi nadamo da ćemo gledati za 30 mjeseci na ovom području ovdje. Ono što treba nama je strpljenje. Kada smo trpjeli 53 godine odlagalište na novoj lokaciji i zadnje četiri godine svih ovih napora da se dovede do same sanacije u kojem procesu smo se suočili sa stotinama neriješenih imovinskopravnih problema, mislim da je sada vrijeme za još malo strpljenja i da ovaj problem Karepovca nakon pet ili šest desetljeća napokon riješimo na zadovoljstvo svih građana Splita, ali i nas koji radimo u Čistoći – rekao je Delić.

Upitan je postoji li bojazan da će Lećevica “zakasniti”…

– Po prirodi sam optimist i kao što sam prije tri-četiri godine govorio i onda kad su mi govorili da se niti u deset godina neće riješiti imovinsko-pravni odnosi, a kamoli krenuti sanacija, sada mislim da će se i taj dio odraditi u roku. Svjedočimo početku radova i nema razloga da ne vjerujemo da se s gradnjom Lećevice neće krenuti. Svi oni koji se u ovaj dio problematike razumiju znaju da su odlagalište Karepovac izgradnja budućeg centra neraskidivo povezani i da tu ne može biti nikakvih odstupanja.

Na pitanje hoće li biti direktor i nakon sanacije Karepovca kazao je da to ovisi o gradonačelniku i o tome hoće li biti zadovoljan učinjenim.

Što se tiče mogućeg iskorištavanja plina s Karepovca, rekao je da će to ovisiti o daljnjem projektu i tijeku stvari na Karepovcu.

– Vidjet će se kolike se količine plina tu nalaze, plan sanacije je rađen i s takvom i bez takve solucije. Bitno je napraviti otplinjavanje da se neugodni mirisi i štetne posljedice na pravilan način zbrinu – pojasnio je.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0