Nakon duže vremena satna prekoračenja graničnih vrijednosti na Karepovcu: Istočnjak sljedećih dana nije dobra vijest za Splićane

Nakon duže vremena, danas je zabilježeno značajno povećanje koncentracije plinova na Karepovcu

Kao što je poznato, Ministarstvo zaštite okoliša obavilo je inspekcijski nadzor na odlagalištu Karepovcu u razdoblju 12. do 31. siječnja na temelju čega su donesene mjere kojima je Gradu Splitu kao nositelju zahvata naloženo osigurati korištenje kemikalija za neutralizaciju mirisa te obavljati prekrivanje radnih površina sintetičkim materijalom.


Mjere su se nakon 8. veljače počele provoditi, a to su više puta naglašavali predstavnici izvođača radova kao i Grada Splita na nizu sastanaka i brifinga za javnost koji su se ovog mjeseca održali na Karepovcu.

Bez obzira na primjernu spomenutih mjera, očitavanja s postojeće postaje za mjerenje kvalitete zraka na Karepovcu i dalje dolazi do povremenog prekoračenja graničnih vrijednosti plinova, ali isključivo na satnoj razini. Prema riječima svih relevantnih stručnjaka koje smo mogli čuti zadnjih tjedana i mjeseci, ovakva prekoračenja iz više razloga nisu opasna za građane; kada se vrijednosti uprosječe, dnevne vrijednosti su daleko ispod granične vrijednosti, a i same granične vrijednosti su višestruko manje nego to počinje biti opasno za ljudsko zdravlje.

Povišeni amonijak i NO2

Najnoviji slučaj povišene koncentracije plinova bilježi se danas, i to 2 plina. Prvi put nakon 26. siječnja povišena je koncentracija amonijaka. U 23 sata sinoć koncentracija je bila 129,89 µg/m3, a u ponoć 117,12 µg/m3. Do pisanja ovog teksta satne vrijednosti više nisu bile iznad 100. Jutros je došlo do povišenja koncentracije dušikovog dioksida, u 8 sati ujutro satna vrijednost iznosila je 105,21 µg/m3, ali samo sat kasnije pala je na 47,28. Slično je bilo i jučer kada je u 8 sati koncentracija NO2 bila 102,62 mikrograma po kubičnom metru.

Što se tiče vremenskih uvjeta, sljedeća tri dana temperaturne inverzije neće biti, a ona je bila intenzivna prethodne noći. Od nedjelje će biti pretežno oblačno, u Splitu će dominantan vjetar biti levant (istočnjak) što znači da se karepovački smrad može proširiti daleko na zapad grada.

Izmjereni podaci jutros dokazuju temperaturnu inverziju (Izvor: Pljusak.com – Crometeo)

Kemijska sredstava, geo-sintetik folije

Gradski vijećnik stranke Pametno, Renato Čupić, objavio je se u zapisniku o nalazima inspekcije od 12.2.2018. navodi kemijsko sredstvo koje se sada koristi za smrad: Micro Complex Control (dobavljača Candor d.o.o., Augusta Šenoe 89, Valpovo).


U zapisniku, među ostalim stoji:

“Započelo se i s prekrivanjem radnih površina inertnim materijalom (zemljom) čime su na cijelom prostoru odlagališta smanjene otvorene površine u odnosu na površine koje su zatečene tijekom zadnjeg nadzora. Otvorene površine na kojima se vrši iskop ne prekrivaju se nego se tretiraju sredstvom za maskiranje neugodnih mirisa. lzvođač radova dopremio je na gradilište i geo-sintetik folije koje su pripremljene za korištenje u danima kada nema vjetra.” …Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0