Danas je na Pomorskom fakultetu u Splitu bilo svečano. A kako i ne bi bilo kada se obilježavalo 60. godina postojanja ovog fakulteta.

Tom prigodom na 7. katu Pomorskog fakulteta upriličeno je i otvaranje Planetarija te studentske kantine, izgrađenih uz pomoć  Sveučilišta u Splitu, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita te tvrtki Plovput i Lučke uprave Split.

 

Grad Split ovime je ponovno dobio Planetarij nakon 28 godina, koji će služiti obrazovanju studenata za predmet Astronomska navigacija, ali će biti otvoren i za đake srednjih i osnovnih škola.

Kuma Planetarija je Marijana Kedžo Miškić, supruga kapetana Dina Miškića za kojim se još traga. Njoj je pripala čast otvoriti Planetarij zajedno sa rektorom Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Draganom Ljutićem, dekanom Pomorskog fakulteta prof.dr.sc. Perom Vidanom i u društvu župana Blaženka Bobana, gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, direktora tvrtke Plovput doc. dr. sc. Mate Perišića i ravnatelja Lučke uprave Split doc. dr. sc. Vice Mihanovića. Na ovaj način Pomorski fakultet je Planetarij posvetio svim pomorcima koji ne mogu biti u ovim svečanim trenucima s njima te njihovim obiteljima.

Nakon otvaranja Planetarija i studentske kantine, održana je svečana sjednica Fakulteta na kojoj su uručene povelje organizacijama i tvrtkama koje su dale podršku izgradnji i opremanju Planetarija:  Splitsko-dalmatinskoj županiji, Gradu Splitu, Plovputu i Lučkoj upravi Split.

Povelje je dobila i Hrvatska ratna mornarica za doprinos u obrazovanju studenata i Grad Solin za doprinos organizaciji IMSC konferencije; a dodijeljene su i plakete osobama koje su zaslužne za ukrcaj pomoraca – bivših studenata Fakulteta: kap. Jošku Berketu i kap. Ervinu Pajiću; te zahvalnice umirovljenim djelatnicima: dr.sc. Panču Ristovu, Ani Vidak, prof. Biseri Plančić i Neri Perlain. Također, nagrađeni su i najbolji studenti.

Za ovu prigodu obilježavanja 60 godina rada Fakulteta, tiskana je prigodna Monografija koja vremenski opisuje rad i postojeće projekta Fakulteta, a dizajnirana je kao brodski dnevnik.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime