Kao što je poznato, orkanska tramontana u veljači ove godine srušila je veliku kupolu zvjezdarnice u Gornjem Sitnom, a sve djelatnosti udruge Zvjezdano selo Mosor su na neko vrijeme bile obustavljene. Iako kupola nije u međuvremenu obnovljena, udruga je koncem svibnja nastavila s većinom svojih aktivnosti, pa se tako u ovom trenutku u zvjezdarnici održava radioamaterski kamp, ukupno treća ovogodišnja ljetna škola za učenike osnovnih i srednjih škola. Astronomski dio programa se silom prilika provodi uz uporabu manjeg, starog teleskopa, koji se po potrebi postavlja na terasu zvjezdarnice.

Zvjezdanom selu Mosor su među prvima u pomoć priskočili Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) i Hrvatski astronomski savez (HAS). Zahvaljujući njihovoj financijskoj i stručnoj pomoći, Udruga je nabavila novi, automatizirani teleskop, s raznovrsnom dodatnom opremom. Novi instrument uručen je danas predstavnicima Udruge i to na terasi zvjezdarnice Zvjezdanog sela Mosor. Donaciju su u ime HZTK-e uručili njen predsjednik Damir Tomić, glavna tajnica Zdenka Terek i pomoćnik glavne tajnice za plan, analizu i koordinaciju s članicama Hrvoje Nekić. HAS je predstavljao njegov tajnik Dorian Božičević. Na dodjeli je sudjelovalo vodstvo Zvjezdanog sela Mosor, predsjednik kluba Novi Bokanjac Željko Vidović, a domaćini su bili tajnik ZSM Tomislav Nikolić i astronom animator Zoran Knez.

– Bilo je tužno da najveća dalmatinska zvjezdarnica nema teleskopa nakon nevremena koje je pogodilo ovo područje u veljači ove godine. Svi znamo da se ovdje odvijaju prekrasne aktivnosti čak i u doba korone. Moram pohvaliti Zvjezdano selo Mosor da su radili vizire za medicinsko osoblje i sve ostalo za vrijeme korone. Drago mi je da smo uspjeli nabaviti teleskop za ovu zvjezdarnicu kojoj će ovo itekako dobro doći. Život ide dalje usprkos koroni. Dok je entuzijazma bit će i tehničke kulture i zvijezda, ja očekujem neka sunčanija i bolja vremena – istaknula je Zdenka Terek.

– Neki su se šalili da se na zvjezdarnici na Mosoru zvijezde gledaju kanoćalom. Evo, da ne bi bilo više tako, sada ćemo imati barem privremeno rješenje dok se kupola ne vrati i vrati Zvjezdano selo Mosor u punu funkciju. Nadamo se odazivu Grada, Županije i ministarstva jer dok ne osposobimo kupolu zvjezdarnica ne može raditi punim kapacitetom – kazao je Kamilo Čuljak.

– Nakon velike nesreće koja je zadesila zvjezdarnicu u veljači, krenuli smo u nabavku kupole. Nažalost, situacija s koronom nas je u tome onemogućila. Hrvatski astronomski savez i Hrvatska zajednica tehničke kulture su brzo reagirali i donirali su nam teleskop koji će uvelike doprinijeti promatranju, odnosno aktivnostima koje provodimo.

Teleskop će nam jako značiti, do sada smo imali jedan teleskop koji nije zadovoljavao naše potrebe. Ljetne i ostale škole se provodi, građani dolaze vikendom, tako da će ovaj teleskop biti velik korak naprijed.

Što se tiče kupole, prije nekoliko mjeseci krenuli smo s inicijativom nabavke nove kupole prema Gradu i Županiji. Nažalost, koronakriza je napravila svoje, ali vjerujemo da će Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija, koji nas podržavaju u svim dosadašnjim projektima, pripomoći u nabavci kupole čija je vrijednost oko 650 tisuća kuna – rekao je Tomislav Nikolić.

Dorian Božičević, glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza kazao je da je vrijednost teleskopa s opremom oko 25 tisuća kuna.

– Radi se o teleskopu na ekvatorijalnoj montaži koja je u potpunosti kompjuterizirana i motorizirana. Teleskop ima potpuno ispravljanje greške što se tiče kromatske aberacije. S teleskopom su došli okulari i kolor kamera kojom se može snimati. Teleskop će neko vrijeme namiriti sve potrebe Zvjezdanog sela, pokretan je i može se iznositi na terasu kako bi se dalje nastavilo raditi s djecom.

 

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime