Na današnji je dan 1925. godine održan prvi pouzdani sastanak Hrvatskog planinarskog društva, podružnice “Mosor” u Splitu, tako da danas ovo drušvo slavi 93. rođendan našeg velikog Društva!

Na konstituirajućoj se skupštini okupilo dvadesetak planinara, a predsjedavao je Zdenko Bućan , koji je upoznao prisutne s dosadašnjim radom oko osnutka podružnice, te zadaćom i ciljevima Hrvatskog planinarskog društva. Potom je izabran privremeni odbor u koji su birani: za predsjednika dr. Ante Ercegović, tajnika Josip Kortšek, blagajnika Marijan Petrošić, odbornici dr. Jakov Miličić i Ivan Fradelić.

Prvi izlet je organiziran 9. prosinca 1925. i to na Kozjak, a kojemu je prethodilo predavanje prof. Giromette o planinarstvu, planinarskoj opremi i planini Kozjak, dok je prva višednevna ekskurzija izvedena 27. 28 i 29. prosinca i to na naš Mosor, kojemu je također prethodilo predavanje neumornog prof. Giromette, ali ovog puta o geologiji, morfologiji, te flori i fauni Mosora.

Brojne sekcije

Već je u prva četiri mjeseca rada “Mosora” osnovan veći broj sekcija, od kojih su najaktivnije bile Prosvjetno-znanstvena koja je priredila 15 predavanja, Izletna koja je napravila 13 izleta, Fotosekcija koja je sakupila veliki broj fotografija iż naših płanina, te Speleološka koja s prof. Giromettom istražuje brojne dalmatinske jame i špilje. Osim toga, splitska podružnica svakog je dana i brojno napredovala tako da brzo postaje jednom od najaktivnijih i članstvom najbrojnijih podružnica HPD-a. Stoga je 15. travnja 1926. u splitskoj gimnaziji održana i prva redovita godišnja skupština “Mosora” na kojoj je izabrana sljedeća Uprava:

– predsjednik dr. Ante Ercegović
– potpredsjednik Zdenko Bućan
– tajnik Josip Kortšek
– blagajnik Albert Seitz
– zamjenik blagajnika i ekonom Vigurić
– odbornik prof. Umberto Girometta
– odbornik inž. Manola
– odbornik dr. Ivan Rubić
– odbornik gđica. Danica Rosić
– odbornik poručnik Celegin

Danas je HPD najmnogobrojnije društvo u Dalmaciji s brojnim aktivnostima tijekom cijele godine. Upravo zahvaljujući ovom društvu, Mosor je prerastao u jednu od najposjećenijih planina u Hrvatskoj.

Sretan rođendan našem “Mosoru”!Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime