Nadbiskup u nedjelju služi misu u Žrnovnici: “Molit ćemo za stanovnike pogođenog područja”

U sv. Misi zahvalnici otac nadbiskup molit će za sve župljane Žrnovnice, kao i drugih mjesta koja su nastradala u požaru: Tugara, Srinjina, Gornje i Donje Sitnog, Dubrave, Kučina, Mravinaca, Kamena, Šina, Mejaša, Kile i drugih dijelova grada Splita koji su bili zahvaćeni neviđenim požarom.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić pohodit će u nedjelju, 23. srpnja župe Žrnovnica i Sitno Donje koje su bile ugrožene požarom te će predvoditi misno slavlje u 8 sati u župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Žrnovnici i u 10 sati u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Sitno Donjem. Nadbiskup će, također, posjetiti neke osobe koje su bile ugrožene za vrijeme nedavnog požara.


S obzirom na to da je upravo Žrnovnica najviše nastradala u požaru, splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. Marin Barišić u svom pastirskom pohodu opožarenim područjima prikazat će sv. Misu u Žrnovnici ove nedjelje s početkom u 8 sati. U sv. Misi zahvalnici otac nadbiskup molit će za sve župljane Žrnovnice, kao i drugih mjesta koja su nastradala u požaru: Tugara, Srinjina, Gornje i Donje Sitnog, Dubrave, Kučina, Mravinaca, Kamena, Šina, Mejaša, Kile i drugih dijelova grada Splita koji su bili zahvaćeni neviđenim požarom. Nadbiskup sa svojim vjernim pukom želi zahvaliti Bogu što nije bilo ljudskih žrtava u ovom nemilom požaru.
Zato dođimo molimo slavimo Boga i zahvaljujmo Mu.

Nadbiskup je dan nakon požara poslao otvoreno pismo povodom velikih požara u okolici Splita. Prenosimo ga u cijelosti:

Draga braćo i sestre!

Dragi sugrađani!

Veliki požar koji je ovih dana pogodio splitsko gradsko i prigradsko područje, osim pustoši i katastrofe koju je prouzročio, ostavivši mnoge bez vrijedne imovine, pokazao je i najplemenitije u nama ljudima. I u ovoj apokaliptičkoj situaciji naši sugrađani su gradili zajedništvo u nevolji. Usuđujem uzeti si pravo u ime svih sugrađana u prvom redu zahvaliti našim vatrogascima i pilotima koji, ne samo u ovom slučaju, izlaze na prvu crtu obrane i izlažu se nadljudskim naporima kako bi zaštitili živote, domove i imovinu. Dragi vatrogasci i piloti, svaka riječ je nedovoljna da izrazimo svu zahvalnost za vašu požrtvovnost kojom nam dajete primjer istinske humanosti. Znajte da cijenimo vaš rad i žrtvu. Dok vi stojite pred vatrenom stihijom i ne dopuštate joj da pobjedi, dotle mnogi naši vjernici uzdižu svoje ruke i vapaje u molitvi Bogu kako bi vam dao dovoljno snage u svakoj vašoj borbi i olakšao vam napor. Pokazali ste da ste najbolje što Hrvatska ima! Uz vatrogasce ujedno zahvaljujemo svim stručnim službama: medicinskom osoblju; policiji; hrvatskoj vojsci; pripadnicima HGSS-a i DUZS-a; gradskim i županijskim stožerima zaštite. Svi oni zavrjeđuju naše poštovanje i divljenje!


Jednaku zahvalnost i iskrene čestitke na borbi i žrtvi upućujemo svim građanima koji su se branili od vatre, mještanima Sitnog Donjeg i Gornjeg, Srinjina, Tugara, Dubrave, Žrnovnice, Mravinaca, Kučina, Strožanca, Podstrane, Solina, kao i stanovnicima gradskih naselja Mejaša, Kile, Karepovca, Kamena. Zahvalni smo Bogu jer je ova nesreća prošla bez ljudskih žrtava. Znamo da je teško ako se ostane bez životnog truda i dugogodišnjeg rada, ali nas iskustvo uči da smo se uvijek znali dignuti iz pepela i ponovo graditi. To ćemo, vjerujem, opet udruženim snagama ponovo obnoviti i izgraditi.

Našu zahvalnost upućujem i onima koji su pritekli u pomoć bilo iz splitskog područja, bilo iz Domovine. Tu mislim na pripadnike Torcide i drugih navijačkih skupina koji su se ujedinili u plemenitom cilju; mislim na veterane 4. gardijske brigade koji pokazuju svoje čovjekoljublje u ratu i u miru; mislim na mnogobrojne pojedince i skupine; na pripadnike Crvenog Križa; na volontere; na kuhare; mislim na svakoga onoga tko se u ovoj nevolji pokazao čovjeku čovjek. Hvala Vam!I na kraju, kao splitsko-makarski nadbiskup želim očinski zahvaliti i našim župnicima čije su župe bile pogođene ovim požarom. Ostali ste sa svojim vjernicima i s njima dijelili trenutke neizvjesnosti braneći crkve i domove. Pastir ne napušta svoga stada. U to ste nas uvjerili. Vaša blizina vjernicima je najveće svjedočanstvo koje možete dati. Uvjeravam vas da je i cijela naša Nadbiskupija s vama.

Dragi sugrađani, dok je ova katastrofa, s jedne strane, nanijela veliku štetu pojedincima i društvu, ali nas i ujedinila u međusobnoj ljubavi, s druge strane nam je dala upozorenje da opreza nikad nije dovoljno. Ovim putem apeliram na svakoga od nas da pazimo jedni na druge, da pazimo kako se rukuje plamenom u ekstremno sušnom razdoblju. Mala nepažnja može izazvati katastrofu.

Svima nam želim manje požara i nesreća, a dovoljno odmora za dušu i tijelo!

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0