Nastavak jučerašnje sjednice Gradskog vijeća započeo je usvajanjem prijedloga programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH.  Širu raspravu izazvao je Prijedlog odluke o donošenju Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja radne zone Dračevac, koji je u konačnici i usvojen.

Nakon uvodnog objašnjenja resorne pročelnice i izrađivača, Fakulteta građevinarstva, detaljno su prezentirani detalji plana koji sadrži niz poslovnih i javnih sadržaja. Rečeno je kako je cijela ideja zamišljena kao važan strateški urbanistički projekt koji će programe i sadržaje prebaciti na ovo kontaktno područje. Ti sadržaji odgovaraju GUP-u te imaju u osnovi javnu i poslovnu namjenu. Time će, rečeno je, ovo postati reprezentativan urbani prostor i ulaz u grad. Svi prostori će biti u potpunosti dostupni javnosti (tehnološki park, garaže, prometno žarištem kongresni centar, prostori tvrtke Split Parkinga, Prometove garaže, policije), a uključuju i pješačke zone te zelene površine. U Katoličkom obrazovno centru predviđen je vrtić i škola a u svakom od kompleksa tehnološkog parka predviđena je mogućnost javnih sadržaja.

Mostovi vijećnici imali su primjedbe na predviđenu količinu zelenih površina te nedostatak vrtića dok je vijećnik stranke Pametno, Jakov Prkić, kritizirao raniju neinformiranost o onome što se namjerava graditi. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao je kako usvajanjem dolazimo u poziciju ulaska u prostor tog zapuštenog plana i stavljamo ga u funkciju. Također, usvojen je i prijedlog odluke o donošenju Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja priobalnog područja Trstenik- Radoševac. Gradonačelnik je istaknuo kako je plan strogo pratio anketu građana koja je dala vrijedne ulazne podatke izrađivačima te da je karakter plana iznimno orijentiran na građane Splita. Izlazimo iz vrtloga komercijalizacije javnog prostora, istaknuo je. Radi se o dominantno sportskom, zelenom, rekreacijskom prostoru, cjelovitoj površini koja nije zagušena ugostiteljskim objektima, čulo se u izlaganju izrađivača, biroa Ante Kuzmanića. Plaža je dostupna svima a dodatno su riješene zone javnih sanitarija koje su prilagođene i osobama s invaliditetom. Povećan je broj parkirnih mjesta i biciklističkih staza obzirom na predviđeno u natječaju.

Prekušić novi ravnatelj GKM-a

U nastavku sjednice imenovan je i novi ravnatelj Gradskog kazališta mladih, Ivo Perkušić, a na prijedlog Upravnog vijeća te institucije. Također je imenovana i ravnateljica Dječjeg vrtića Cvit Mediterana Rossana Bosnić. Raspravu je izazvao i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika Gradske uprave. Zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš prijedlog je obrazložila usklađivanjem s Uredbom o klasifikaciji radnih mjesta. Nakon rasprave prijedlog je usvojen a zamjenica Hrgović Tomaš zaključno je istaknula kako je pred Gradskom upravom izazov uravnoteženja sustava, da je otpor izazvalo smanjenje rukovodećih položaja, ali da se poštuju prava radnika te da će vrijeme pokazati tko ostaje u sustavu a tko će iz njega biti isključen.

Nova odluka o komunalnoj naknadi

Od ostalih odluka spomenimo usvajanje prijedloga odluke o komunalnoj naknadi koji ne podrazumijeva povećanje izdataka za građane. Nakon duže rasprave usvojen je i prijedlog odluke o obračunu i naplati naknade za razvoj i izgradnju komunalnih vodnih građevina na području Grada Splita te prijedlog odluke o obračunu i naplati naknade za razvoj i realizaciju projekta Aglomeracija Split-Solin i Kaštela-Trogir i dovršetku realizacije projekta EKO Kaštelanski zaljev.

Odluka ne uključuje povećanje naknade građanima a naglašena je planirana investicija pročistača pitke vode koja će glavninom biti financirana EU sredstvima. Posljednjom odlukom odlučeno je da će se sufinancirati projekt Aglomeracije iz postojeće naknade za razvoj. Na koncu je donesena je i odluka o privremenoj zabrani radova tijekom sezone u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna 2019. na određenim područjima grada. Izvan dnevnog reda, većinom je izglasan usuglašeni zaključak kojim Gradsko vijeće osuđuje neprimjerene izjave zamjenika gradonačelnika Vukovara o karakteru VRO Oluja, a na prijedlog HDZ-ovog vijećnika Petra Škorića.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime