Kako smo jučer izvijestili, JU PŠ Marjan konačno je odabrala izvođača sječe stabala zaraženih mediteranskog potkornjaka i to nakon duge potrage. U petak ujutro započeli su sa sječom zelenih borova u kojim je potkornjak prezimio.

Sječa zaraženih borova jedna je od aktivnosti koja se mora provoditi u Park šumi ove godine i koja je sastavni dio godišnjeg programa nadležne javne ustanove.

Upravo su spomenuti godišnji plan JU PŠM, odnosno prvo i konačno mišljenje Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP), podigli dosta prašine u javnosti posljednjih dana. HAOP je, nakon ispravki i nadopuna, Javnoj ustanovi dao pozitivno mišljenje nakon čega je poslano na suglasnost splitskom gradonačelniku.

Prvenstveno zbog invazije mediteranskog potkornjaka, HAOP je u prvom mišljenju sugerirao Javnoj ustanovi za upravljanje Park šumom Marjan da se ocjena stanja područja Park šume promijeni iz zadovoljavajuće u “ugroženo područje”.

Što ta promjena konkretno znači upitali smo ravnatelja JU PŠM, Roberta Koharevića:– Za početak bi bilo dobro razjasniti što je to godišnji program. Radi se o jednom programu u exceli koji se ispunjava sa 7 različitih listova (sheetova). Jedan od tih listova opisuje samo područje, koliko je zaštićeno i sl. Tu se opis podučja katagorizira od A do E.

Da bi se shvatio pojam ocjene stanja zaštičenog područja navodim objašnjenja HAOP-a iz zadanog obrasca, pa tako postoje sljedeće ocjene stanja područja:

A – nepoznat status
B – područje je nepovratno izgubilo vrijednosti ili su vrijednosti i dalje prisutne, no nemaju značaj za zaštitu prirode (npr. različiti kulturno-povijesni spomenici, kupališne zone i sl.)
C – degradirano područje (potrebna je revitalizacija)
D – ugroženo područje (potrebna je promjena načina korištenja i/ili poduzimanje dodatnih mjera zaštite)
E – zadovoljavajuće (načini korištenja i upravljanja područjem su odgovarajući)

Koharević kaže da su 2015., 2016. i 20117. od HAOP-a dobili izuzetno pozitivna mišljenja za godišnje programe.

– Sada, u 2018. godini iz dobro poznatih razloga, opis stanja područja je iz zadovljavajućeg (E), promijenjeno u D (ugroženo područje). Jasno je da se ovdje ne radi o bilo kakvom izvanrednom stanju, već o procjeni stanja sukladno naputcima HAOP-a. Ta ugroženost, o kojoj neki mediji danas pišu, mogla bi se odraziti kada bi Ministarstvo poljoprivrede proglasilo tzv. Naredbu što je na Saborskom odboru za poljoprivredu i odbijeno. Na Marjanu se radi o 1000 kubika drvne mase, odnosno 3000 stabala, a prema ocjeni Ministarstva to nije ni približno dovoljno da se proglasi naredba. Zadnje takvo proglašanje dogodilo se u Lici kada je bilo zaraženo 32 tisuća kubika drvne mase. A proglašenje na Marjanu tražio je predsjednik tzv. Društva Marjan, koji je tamo nazočio, za razliku opd ravnatelja JU PŠ Marjan koji nije ni dobio poziv. Ljudi ne poznaju ove termine, što i nije potrebno da poznaju, ali se nepotpunim informiranjem može stvoriti pogreška slika – kaže Koharević.

Napominje da je JU Park šuma Marjan već u listu godišnjeg programa za 2018. navela brojne aktivnosti u cilju očuvanja šume i da one nisu ispravljane nakon HAOP-ovog prvog mišljenja.

– Nakon konačnog mišljanja u taj list aktivnosti dodali smo i sanaciju.

Izvadak iz excelovog lista aktivnosti godišnjeg plana JU PŠM za 2018:

– Iz svega zakljčujem da su neke izjave za cilj imale dizanje panike i stvaranje negativnosti – tvrdi ravnatelj.

“Nema financija”

Koharević je komentirao i nepostojanje stručnog voditelja na Marjanu koje se spominje u mišljenju HAOP-a:

– Najveći broj korekcija koje nam je HAOP uputio je prebacivanje iz jedne grupe u drugu. Dakle, gotovo pa trivijalne stvari. Ima i onih koje ne spadaju u ta prebacivanja, a dedna od njih se tiče stručnog voditelja. Takvo što ne ovisi o Javnoj ustanovi nego o Gradu Splitu. Pretpostavljam da se tu radi o problemu financiranja tog radnog mjesta – zaključuje Koharević.

Bilo kako bilo, nadamo se da će Marjan sačuvati svoje zelenilo, a da se njegova zaštita neće izgubiti u “prijevodu” birokratkih dopisivanja i kratkovidnih političkih odluka.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime