NA KORČULI PONOVNO GORIO DEPONIJ “Vatrogasci i mještani stalno udišu otrovne pare”

Korčulanski vatrogasci traže hitnu sanaciju deponija

Večeras je oko 19 sati u mjestu Blato na Korčuli planuo požar na lokalnom deponiju. Požar su ugasila tri DVD-a s Korčule i to DVD Blato, DVD Smokvica i DVD Vela luka, ali zbog izdimljavanja, dvanaest vatrogasaca će ostati cijelu noć i gasiti do kraja.


Od čitatelja i vatrogasaca s Korčule saznajemo da je deponij gorio i prošle godine kad je dosta turista i mještana na neko vrijeme napustilo otok, kako bi izbjegli udisanje otrovnih plinova i dima. Iz tog razloga lokalni vatrogasci traže hitnu sanaciju deponija.

Vatrogasci će cijelu noć sanirati opožareno smeće i udisati otrovne pare

– Kao vatrogasac i mještanin Blata na Korčuli svjedočim kako već drugu godinu za redom odlagalište smeća Sitnica gori, pritom ispuštajući tko zna koliku količinu otrovnih plinova. Nebrojeno protestnih Facebook statusa i članaka je već napisano, pokrenute su i online peticije no malo stvari se promijenilo. I eto, danas oko 19:10 je dojavljeno kako je deponij u plamenu i tridesetak vatrogasaca je krenulo u intervenciju. Treba znati da kad deponij gori – gori dugo, a dimi još i duže i ugrožava vatrogasce, stanovnike otoka i turiste. No i danas su združene snage tri DVDa iz otoka gasila deponij, Blato, Smokvica i Vela Luka, a dvanaest vatrogasaca, od kojih su trojica studenti, će cijelu noć sanirati opožareno smeće i udisati otrovne pare. I nije nam problem, ako primjetimo da se počinju poduzumati konkretni koraci u sanaciji deponija. – kaže vatrogasac DVD-a Blato.

Prije mjesec dana objavljen natječaj za sanaciju odlagališta

Čini se da se neki koraci jesu počeli poduzimati. Naime, komunalna tvrtka EKO Blato objavila je kako je tijekom lipnja 2017. god. objavljen međunarodni natječaj kojim se pozivaju svi zainteresirani izvođači radova, te će se nakon provedenog postupka odabira najpovoljnijeg ponuđača, sklopiti Ugovor za izvođenje radova na sanaciji odlagališta otpada Sitnica.

Projekt sanacije osmišljen je tako da procjedne vode s prostora Odlagališta ne dolaze u kontakt s okolišem, da je estetski što bolje uklopljeno u prostor, da se vrši otplinjavanje i provode radnje u cilju osiguravanja odlagališta i okolnog prostora od nepoželjnih događaja. Ovakav način sanacije osigurao bi odlagališta dok u potpunosti ne zaživi Plan gospodarenje otpadom na razini države i sve njegove sastavnice, poput reciklažnih dvorišta, sortirnice, kompostane, regionalnih centara za upravljanje otpada, kojima bi bilo omogućeno zatvaranje odlagališta za odlaganje komunalnog otpada.


Što će biti od svega toga, preostaje za vidjeti.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0