Najpoznatija gastronomska manifestacija na otoku Korčuli već dvanaestu godinu zaredom privlači brojne ljubitelje ručno rađene domaće tjestenine u umaku od govedine i povrća. Članovi, a naročito članice udruge Žrnovski makaruni danima se već pripremaju, a u tek nekoliko sati proda se skoro 1500 tanjura, na starinski način, kuhanjem na otvorenom ognju pripremljenog jela.

Program je započeo u nedjelju ispred Doma kulture u Žrnovu u popodnevnim satima radionicom „Učini sam pijat žrnovskih makaruna“, a nedugo zatim mogli su se kupiti i prvi tanjuri sočne tjestenine. U večernjim satima, kao i svake godine održan je bogati kulturni i zabavni program.

Pijat makarunih uz fetu domaćeg kruha s moračom košta popularnih 40 kn, a dio zarade udruga Žrnovski makaruni svake godine uplaćuje u humanitarne svrhe te za potrebe opremanja osnovne škole. Manifestaciju podržavaju Grad Korčula, TZ Grada Korčule i Dubrovačko-neretvanska županija.

Valja napomenuti i kako Žrnovski makaruni odnedavno nose i oznaku Hrvatski otočni proizvod.