U nekoliko navrata smo pisali o Franciscu Rafaelu Beserri, Brazilcu koji je u fokus hrvatske javnosti došao za vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji, 2018. godine.

POVEZANI SADRŽAJ

U Hrvatsku se zaljubio daleke 1998. godine, kada su Vatreni osvojili svjetsku brončanu medalju u Francuskoj. Otad sanja dolazak u njegovu drugu domovinu, a to mu se i trebalo ostvrariti ovog ljeta.

Marljivo je štedio i zajedno sa svojom djevojkom kupio avionsku kartu. Nažalost, pandemija koronavirusa je pomela njegove planove. Tada mu se, kako nam je rekao, srušio svijet.

– Osjećao sam se očajno kada sam saznao da mi je propalo putovanje u Hrvatsku. Već sam odbrojavao dane. Svi su me pitali zašto sam tužan, nisam to mogao skriti. Uspio sam uštedjeti novac za putovanje i dogodila se pandemija koronavirusa i morao sam sve odgoditi, kaže Rafael.

Trebao je obići cijelu Hrvatsku.

– Htio sam posjetiti što više gradova, od Osijeka do Dubrovnika. Zamišljao sam da najviše vremena provedem u Dalmaciji. San mi je bio vidjeti sve povijesne stvari, o tome sam maštao još otkad sam bio dijete. Sigurno bih se osjećao neopisivo kad bih dotaknuo hrvatsko tlo, tužnim glasom nam je rekao ovaj simpatični Brazilac.

Rafael živi u Braziliji, glavnom gradu Brazila. Radi u bolnici, što je zanimljivo zbog situacije u kojoj se nalazi gotovo cijeli svijet, pa tako i ova južnoamerička država.

– Radim u Odjelu za osoblje tako da nisam u izravnom doticaju s pacijentima oboljemim od koronavirusa. Ugodno je znati da svojim radom pomažete drugima. Brazil treba pronaći snagu i izaći jači iz ovih teških dana. Raste broj oboljeljih i u mom gradu. Nismo površinom veliki, ali imamo tri milijuna stanovnika. Srećom, koronavirus ovdje još nije odnio nijedan život, govori nam Rafael.

U Brazilu su poduzete stroge mjere, ali nije bilo tako na početku širenja koronavirusa.

– Predsjednik nije bio za to da cjelokupno stanovništvo ostaje kući. Njegova namjera je bila da djeca i stariji ne izlaze vani. To bi nanijelo puno više štete državi. Srećom, guverneri su zatražili da se ne izlazi iz domova i ta mjera počinje davati rezultata.

Za Hrvate ima samo jednu poruku.

– Ostanite doma! Hrvati mogu pobijediti svakog protivnika, pa tako i ovaj virus. Vi ste najveći ratnici na svijetu. Imate bogatu povijest i siguran sam da ćete i ovo pobijediti. Moramo moliti i za Zagrepčane. Bilo je tužno probuditi se u nedjelju i čuti vijesti o potresu, tužno je rekao Rafael.

Pitali smo kada planira dolazak u Hrvatsku.

– Nažalost, sada sam izgubio kartu i moram ponovno uštedjeti novac za dolazak u Hrvatsku. Kada prođe ova kriza, to ću i napraviti. Ne mogu dočekati dolazak u Hrvatsku, bit ću najsretnija osoba na svijetu. Svaki dan puno učim hrvatski. Mislim da mi ide dobro. Kada dođem u Split, želim govoriti samo hrvatski jezik! – zaključio je.

 


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime