U nekoliko navrata smo pisali o Franciscu Rafaelu Beserri, Brazilcu koji je u fokus hrvatske javnosti došao za vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji, 2018. godine.

POVEZANI SADRŽAJ

U Hrvatsku se zaljubio daleke 1998. godine, kada su Vatreni osvojili svjetsku brončanu medalju u Francuskoj. Otad sanja dolazak u njegovu drugu domovinu, a to mu se i trebalo ostvrariti ovog ljeta.

Marljivo je štedio i zajedno sa svojom djevojkom kupio avionsku kartu. Nažalost, pandemija koronavirusa je pomela njegove planove. Tada mu se, kako nam je rekao, srušio svijet.– Osjećao sam se očajno kada sam saznao da mi je propalo putovanje u Hrvatsku. Već sam odbrojavao dane. Svi su me pitali zašto sam tužan, nisam to mogao skriti. Uspio sam uštedjeti novac za putovanje i dogodila se pandemija koronavirusa i morao sam sve odgoditi, kaže Rafael.

Trebao je obići cijelu Hrvatsku.

– Htio sam posjetiti što više gradova, od Osijeka do Dubrovnika. Zamišljao sam da najviše vremena provedem u Dalmaciji. San mi je bio vidjeti sve povijesne stvari, o tome sam maštao još otkad sam bio dijete. Sigurno bih se osjećao neopisivo kad bih dotaknuo hrvatsko tlo, tužnim glasom nam je rekao ovaj simpatični Brazilac.

Rafael živi u Braziliji, glavnom gradu Brazila. Radi u bolnici, što je zanimljivo zbog situacije u kojoj se nalazi gotovo cijeli svijet, pa tako i ova južnoamerička država.

– Radim u Odjelu za osoblje tako da nisam u izravnom doticaju s pacijentima oboljemim od koronavirusa. Ugodno je znati da svojim radom pomažete drugima. Brazil treba pronaći snagu i izaći jači iz ovih teških dana. Raste broj oboljeljih i u mom gradu. Nismo površinom veliki, ali imamo tri milijuna stanovnika. Srećom, koronavirus ovdje još nije odnio nijedan život, govori nam Rafael.

U Brazilu su poduzete stroge mjere, ali nije bilo tako na početku širenja koronavirusa.

– Predsjednik nije bio za to da cjelokupno stanovništvo ostaje kući. Njegova namjera je bila da djeca i stariji ne izlaze vani. To bi nanijelo puno više štete državi. Srećom, guverneri su zatražili da se ne izlazi iz domova i ta mjera počinje davati rezultata.

Za Hrvate ima samo jednu poruku.

– Ostanite doma! Hrvati mogu pobijediti svakog protivnika, pa tako i ovaj virus. Vi ste najveći ratnici na svijetu. Imate bogatu povijest i siguran sam da ćete i ovo pobijediti. Moramo moliti i za Zagrepčane. Bilo je tužno probuditi se u nedjelju i čuti vijesti o potresu, tužno je rekao Rafael.

Pitali smo kada planira dolazak u Hrvatsku.

– Nažalost, sada sam izgubio kartu i moram ponovno uštedjeti novac za dolazak u Hrvatsku. Kada prođe ova kriza, to ću i napraviti. Ne mogu dočekati dolazak u Hrvatsku, bit ću najsretnija osoba na svijetu. Svaki dan puno učim hrvatski. Mislim da mi ide dobro. Kada dođem u Split, želim govoriti samo hrvatski jezik! – zaključio je.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime