Na KBF-u 25. međunarodni teološki simpozij “Crkva između iseljavanja i useljavanja”

Održavanju simpozija pripomogli su Splitsko-makarska nadbiskupija, Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja i Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Na Katoličko bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu u srijedu i četvrtak održat će se 25. međunarodni teološki simpozij ‘Crkva između iseljavanja i useljavanja’.


Simpozij se održava u Velikoj dvorani Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Zrinsko-Frankopanskoj 19. Održavanju simpozija pripomogli su Splitsko-makarska nadbiskupija, Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Na simpoziju ću sudjelovati međunarodni i domaći stručnjaci iz područja na temu migracija: Gioacchino Campese (Rim) progovorit će o Crkvi i migracijama u 21. stoljeću u odnosu na suvremenu izbjegličku krizu i nauk i zauzetost pape Franje u pitanju migracija, rabin Kotel Dadon (Zagreb) predstavit će temu iz židovske perspektive i povijesnog iskustva seljenja židovskoga naroda, Ivan Karlo Lapić iz Centra sv. Ambrozija za psihijatrijsku rehabilitaciju (Cernusco sul Naviglio, Italija) govorit će o kršćanskoj krjeposti gostoljubivosti u njezinom svetopisamskom utemeljenju u kontekstu migracija, Ante Vučković (Split) progovorit će o slojevitoj metafori egzila u misli filozofa Emanuela Levinasa, Tado Jurić (Zagreb) predstavit će istraživački rad o predstavljanjima teme iseljavanja iz Hrvatske u određenim hrvatskim online medijima, Roko Mišetić (Zagreb) predstavit ću aktualno demografsko stanje i perspektive budućeg kretanja stanovništva Hrvatske, Tomo Vukšić (Sarajevo) iznijet će pitanje iseljavanja katolika iz BiH i crkvene mjere za smanjivanje iseljavanja, Vladimir Dugalić (Đakovo, Osijek) i Držen Živić (Vukovar) govorit će o iseljavanju i transformaciji Crkve u istočnoj Hrvatskoj, Tomislav Markić (Zagreb) donijet će povijesni pregled razvoja hrvatske inozemne pastve te aktualnu pastoralnu skrb za hrvatske iseljenike, Anđelko Domazet (Split) obradit će pitanje religijskog pluralizma potaknutog migracijama u teološkoj perspektivi, Paweł Mąkosa (Lublin, Poljska) govorit će o migracijskoj situaciji u Poljskoj, Tvrtko Barun (Zagreb) iznijet će iskustvo Isusovačke službe za izbjeglice u kontekstu kršćanskog svjedočenja i socijalnog nauka Crkve, Emanuel Petrov (Split) predstavit će stav Ivana Pavla II. prema migracijama i njegovo paradigmatsko obilježje za Crkvu, Mihael Prović (Split) predstavit će temu solidarnosti i mogućnosti vjerskog odgoja srednjoškolaca pred fenomenom migracijske krize u Europskoj uniji, Josip Dukić (Split) predstavit će istraživanje o Hrvatima prisutnima u brojnim logorima Italije od kraja 1915. pa sve do svibnja 1946.

kbf
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime