Na Jadranu se odmara 127.000 Slovenaca. Zovu ih doma nakon 15. kolovoza, ali oni ipak ostaju

Zbog pogoršanja epidemiološke slike u Sloveniji i sve većeg broja zaraženih, slovenski turisti koji se odmaraju u Hrvatskoj pozvani su da se vrate kući

Turistička sezona u punom je jeku, u Hrvatskoj se, prema podacima Hrvatske turističke zajednice odmara više od milijun turista. Od toga 872 tisuće stranaca.


Iako dominiraju Nijemci, bilježe se turisti iz Poljske, Austrije i Češke. U Hrvatskoj odmara i 127 tisuća Slovenaca kojih je najviše u Istri, na Kvarneru i u Zadarskoj županiji. Na Jadranu ljetuje i bivši glasnogovornik slovenske vlade za Covid, sada koordinator cijepljenja Jelko Kacin. Lani je Hrvatima zadavao glavobolje stalnim pooštravanjem mjera za Slovence koji ljetuju u Hrvatskoj, pa čak i sredinom kolovoza stavio Hrvatsku u crveno i svoje državljane povukao s Jadrana, piše 24 sata.

Ove godine ulogu dežurne babaroge preuzeo je Milan Krek, šef slovenskog Nacionalnog instituta za javno zdravstvo. Zbog pogoršanja epidemiološke slike u Sloveniji i sve većeg broja zaraženih koji bi na jesen mogao eskalirati, Krek je sredinom srpnja pozvao slovenske turiste da se do 15. kolovoza vrate kući. No, direktorica Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji Metka Bradetić potvrđuje da je situacija za sada stabilna u obje države te da i iza 15. kolovoza očekuje određen broj slovenskih gostiju.

– Razlika između prošle i ove godine je broj cijepljenih koji u obje države raste iz dana u dan. Ukoliko ćemo se pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera koje su na snazi, ne vidim razlog za ograničavanje kretanja za ljude koji su stekli status cijepljenje osobe, odnosno za one koje posjeduju važeći negativni test ili potvrdu o preboljenom virusu. Iz Slovenije i nakon 15. kolovoza očekujemo određeni broj slovenskih gostiju, svakako u nešto manjem opsegu u odnosu na glavnu špicu sezone. Poznato je da krajem kolovoza te tijekom rujna putuju druge ciljne skupine, uglavnom obitelji sa djecom vrtićkog uzrasta, umirovljenici te obitelji bez djece – ​​​​objasnila nam je direktorica HTZ u Sloveniji Metka Bradetić.

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
1
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime