NA DINARI -20 STUPNJEVA Zimsko jutro u Dalmaciji: Olujna bura i negativne temperature na cijeloj obali i otocima

Najniža temperatura zabilježena je u subotu navečer na Dinari i iznosila je -20.2 stupnjeva Celzijevih


Vrlo hladna zračna masa koja se nalazi nad istočnom Europom donijela je u nedjelju najhladnije zimsko jutro u Dalmaciji u posljednje tri godine. Nakon orkanske bure, ali i snijega koji je padao na otocima, uslijedio je daljnji pad temperature zraka, pa je tako u cijeloj Dalmaciji temperatura pala ispod nule.


Najniža temperatura zabilježena je u subotu navečer na Dinari i iznosila je -20.2 stupnjeva Celzijevih. Nešto toplije bilo je na Biokovu s -18.4 stupnjeva. U većem dijelu Zagore temperature su se kretale između -10 i -4 stupnja, dok su na obali i otocima bile od -4 do 0 stupnjeva. Najtoplija postaja, i jedina s pozitivnom minimalnom temperaturom, bila je Palagruža na +1 stupanj.

Snijega još ima i to uglavnom na planinama i otocima, pa je tako jutros Komiža mjerila pokrivač od 3 centimetra, a Lastovo 1 centimetar.

Tijekom dana očekuje nas uglavnom vedro vrijeme uz umjerenu naoblaku. I dalje će puhati umjerena do jaka bura, a podno Velebita i na dubrovačkom području s olujnim i orkanskim udarima. Maksimalna temperatura kretat će se uglavnom između 1 i 4 stupnja Celzijeva.

Stanje u prometu: Oprezno, poledica!

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Na Jadranu puše bura, povremeno s olujnim udarima pa su brojne zabrane na cestama u priobalju, a u prekidu su pojedine trajektne i katamaranske linije. Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez propisane zimske opreme.Zbog olujnog vjetra zabrana je prometa za sva vozila:
-autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje,
-Jadranskom magistralom (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene,
-državnom cestom Maslenica-Zaton Obrovački (DC54),
na mostu Dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku (obilazak cestom Lozica-Mokošica-Sustjepan),
na Paškom mostu.

Samo osobna vozila mogu prometovati:
-autocestom A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale je državnom cestom kroz Gorski kotar – DC3).Na državnoj cesti Udbina-Klapavice (DC1 ) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga te brzoj cesti Solin-Klis (DC1) zabrana je još za dostavna i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom (I. i II. skupina).

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna zimska oprema u Lici:
-DC25 Gospić-Karlobag;
-DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Bjelopolje.

Prekidi u pomorskom prometu

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su:
-katamaranske linije: Pula-Zadar, Split-Hvar-Korčula, Jelsa-Bol-Split;
-trajektne linije: Sumartin-Makarska, Stinica-Mišnjak.

Zbog loših vremenskih uvjeta uvodi se raniji povratak M/B Sveti Salvestar na državnoj liniji br. 612 s polaskom u 09:30 h iz uvale Porat > Luka Komiža.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
5
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
6
Grrr
8
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime