NA DEPONIJU OSVANULA BOŽIĆNA ČAROLIJA Nema masnih kobasica i kuhanog vina: Srinjine imaju nešto sasvim drugačije

Da Advent ili Došašće nisu masne kobasice i kuvano vino nego priprava čovjeka i njegova duha za blagdan Božića, zorno su pokazali žitelji Srinjina pretvarajući jedno obično smetlište na prilazu svome mjestu u motiv s božićne kartoline.


Mjesto znakovitog imena ‘zeleni otok’, na ulaz u Srinjine bilo je mjesto gdje su nesavjesni ljudi svakodnevno ostavljali hrpu otpada. Zeleni otok, ono mjesto koje bi trebalo poticati ljude na odvajanje otpada i reciklaža u ovom slučaju kao na mnogim drugim zelenim otocima u gradu čini upravo suprotno. Potiče ljude na skupljanja raznovrsnog otpada na jedno mjesto, misleći valjda pri tom da to smeće samo s vremena na vrijeme nestane.


– Iziritirani i ljuti zbog tog stanja, gdje se ulaz u naše lipo malo misto pretvorilo u „Karepovac junior“ htjeli smo organizirati akciju čišćenja, slično kao što to rade udruga Žrvanj i mještani Žrnovnice. Svjesni da i nakon čišćenja nećemo moći spriječiti ponovno odlaganje otpada, nastala je ideja da taj zeleni otok prenamijenimo i damo mu još neku drugu svrhu, da napravimo nešto lijepo što će potaknuti ljude da gledaju u tom smjeru a ne u suprotnom. Ideja da napravimo tu „Božićno čudo ili čaroliju“ je postala stvarna nakon što smo isprintali prve plakate i stavili objavu na društvenim mrežama. U samo 3 tjedna nastala je Božićna Čarolija – kazali su nam iz udruge ‘Naše Srinjine’ koja je i pokrenulu ovu hvalevrijednu inicijativu.

Božićna Čarolija je projekt cijelog sela, a u njemu je sudjelovalo preko 50 osoba. Svatko je pomogao kako je mogao i znao.

– Neki su izrađivali ukrase do kasno u noć, neki su posudili alate, dali materijale, božićnu jelku ili pomogli u financiranju božićnih lampica, a veliku pomoć i podršku smo imali i od našeg predsjednika mjesnog odbora Toni Čovića – kazali su.

Misija je bila očistiti smeće, vizija da naprave nešto lijepo, a cilj koji su postigli je naljepši od svih.

– Božićna Čarolija je postala mjesto okupljanje naše zajednice, mjesto za fotografijranje, mjesto za zajedničko druženje. Svoj blagoslov svima nama i ovome dao je i župnik don Ante Delić koji je prisustovao i prvom paljenju adventske svijeće. Svake nedjelje u 17 sati pali se adventska svijeća uz pjesmu Klape Đeloze, Pučkih pivača i zbora Cvit Srinjine.

Savez za Polica pohvalio je činjenicu da Srinjine nemaju kućicu s kobasicama, kuhanim vinom ili barem fritulama.

– Advent ili Došašće nisu masne kobasice i kuvano vino nego priprava čovjeka i njegova duha za blagdan Božića – poručili su iz Saveza za Poljica.

– Božićna čarolija je sada mjesto našeg ponosa gdje se čuje dječji smijeh, klapska pisma i osjećaj topline Božića koji nas spaja – kažu nam organizatori uz poziv svim ljudima dobre volje da posjete Božićnu čaroliju.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime