Oglašavanjem uzbune opće opasnosti na današnji dan prije 26 godina, u 17, 57 minuta službeno je počela Bitka za Šibenik koja je trajala do 23. rujna i bila je prekretnica u obrani Hrvatske. Tog 16. rujna tenkovi JNA krenuli su prema Šibeniku, a popodne se oglasila prva uzbuna i krenula je povijesna bitka koja će rezultirati zarobljavanjem velikog broja brodova Jugoslavenske ratne mornarice, osvajanjem vojarni oko Rogoznice i na Žirju, obaranjem aviona JNA i odbijanjem neprijatelja daleko od grada, piše ŠibenikIN.

Obranjen je Šibenik, obranjen je Šibenski most i obranjena je Jadranska magistrala, žila kucavica Dalmacije, a agresor je bio prisiljen na povlačenje. Nakon šibenske herojske obrane, međunarodna zajednica prihvatit će da je Jugoslavija prošlost i počet će proces priznanja Hrvatske, piše ŠibenikIN.

Grad Skradin domaćin je ovogodišnje središnje svečanosti koja je zakazana za subotu 23. rujna koja započinje u 17 sati okupljanjem branitelja ispred osnovne škole u Skradinu nakon čega će biti položeni vijenci i svijeće ispod križa. Veliki mimohod branitelja i građana zakazan je za 17,30 sati, a sveta misa u crkvi Porođenja BDM slijedi u 18 sati.

Izaslanstvo županije predvođeno županom Goranom Paukom položit će vijenac i zapaliti svijeću kod kapelice Marinku Kardumu na šibenskom mostu sutra u 9, 30 sati.

Marinko Kardum, mladi hrvatski branitelj pripadnik specijalne policije poginuo je kod šibenskog mosta  17. rujna 1991. i prva je žrtva herojske obrane Šibenika. Vijence će položiti i izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ministarstva branitelja, PU Šibensko-kninske, Grada Šibenika i Grada Vodica.  Sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje služit će se u katedrali sv. Jakova u 11 sati. Misu će predvoditi biskup šibenski Tomislav Rogić.

Udruga Specijalne policije Jastrebovi sutra obilježava 27. obljetnicu osnutka. Pripadnici Jastrebova okupiti će se u sjedištu Policijske uprave u Mandalini gdje će u 13 sati položiti vijenac kod spomenika SJP Jastrebovi.U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Rogoznica sutra će se na Zečevu u 15 sati obilježiti 26. obljetnica osvajanja vojarni na Rogozničkom području i obrane od srbočetničkog agresora pod nazivom ‘Oba su pala, sve tri su pale,  nakon čega će sudionici proslave u 16, 30 sati položiti vijenac na Centralni križ na mjesnom groblju u Rogoznici.

Danas će na Žirju će biti održana 26. obljetnica Policijske obalne topničke bitke, a u Vodicama će biti održan prigodan program na Trgu hrvatskih mučenika.

Statutom Šibensko-kninske županije kao datum obilježavanja Spomendana Rujanskog rata određen je 22. rujna kada će se održati komemoracija kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima na Baldekinu u 9 sati, nakon čega slijede polaganja vijenaca na Kvanju te duž tadašnje crte bojišnice, u Unešiću, Pakovom Selu i Dragišićima, piše ŠibenikIN.

U obilježavanje Rujanskog rata ove godine uključile su se i udruge civilnog društva pa će u subotu, 23. rujna u Tehničkoj školi biti održano powerlifting i benchpress natjecanje ‘Rujanski rat II’, a u 11 sati u Gradskoj knjižnici udruga Volim Šibenik i Državni arhiv u Šibeniku organiziraju izložbu fotografija ‘Djeca i Međunarodni dječji festival u Domovinskom ratu 1991.-1995.’

Predstavnici braniteljskih udruga pozvali su sve suborce i građane da se pridruže programima kako bi spasili od zaborava te dane ponosa i slave.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0