Na današnji dan navršava se 27 godina od pogibije pripadnika HRM-a Darka Jurišina i Nikole Perlete

Do njihovog stradanja je došlo kada je barkasa BRM-42 HRM-a u akvatoriju ispred ratne luke Lora, naišla na podvodnu minu


U ponedjeljak, 28. siječnja 2019. godine navršava se 27 godina od pogibije pripadnika HRM-a Darka Jurišina i Nikole Perlete. Do njihovog stradanja je došlo kada je barkasa BRM-42 HRM-a u akvatoriju ispred ratne luke Lora naišla na podvodnu minu koja je eksplodirala. Posadu barkase još su činili njen zapovjednik Boško Balen, Ivan Grubišić i Mario Jelača.


Barkasa je u jutarnjim satima isplovila iz ACY marine u Splitu (s južne strane Marjana) prema luci Lora, radi osiguravanja vojnih ronjenja, kako u samoj luci Lora tako i oko nje. Barkasa je uspješno uplovila u luku Lora, gdje se zadržala do 12:30 sati. Nakon uspješno obavljenih zadataka barkasa je isplovila prema ACY marini, gdje je bila na vezu, jer luka Lora još nije bila spremna za vezivanje brodova. U blizini otočića Školjić ispred luke Lora, u 12:58 sati barkasa je naišla na protubrodsku sidrenu minu tip SAG – 2, koju je svojim nailaskom aktivirala. Od posljedica eksplozije poginuli su Jurišin i Perleta, dok su Balen, Grubišić i Jelača teško ranjeni. Čuvši eksploziju, koja je iz mora potisnula i visoki stup vode, iz okolnih lučica su pohitali spasitelji da pomognu preživjelima. Među prvima su iz susjedne lučice Gusar stigli Dinko Bobanović i Frane Smoje.

Zahvaljujući brzo pristigloj pomoći spašeni su životi teško ranjenih pripadnika HRM. Na žalost za Darka i Nikolu nije bilo pomoći.

Goran Perleta, sin pokojnih Nikole i Mirjane, kao i obitelj pokojnog Darka zajedno s pripadnicima HRM-a svake godine dolaze na obilježavanje godišnjice pogibije. Spomen ploču na o. Školjiću u povodu obilježavanja 20. godišnjice pogibije Darka i Nikole otkrio je Goran.

Program obilježavanja dana sjećanja na poginule branitelje posade BRM-42 HRM-a održava se i danas:

11:30 Okupljanje na ulazu u vojarnu ispred zapovjedništva HRM-a
11:45 Paljenje svijeća ispred spomen sobe poginulim pripadnicima HRM-a
12:00 Prijem obitelji poginulih i preživjelih članova posade BRM-42 kod zapovjednika HRM-a
12:40 Isplovljenje vojnog broda do o. Školjića i polaganje vijenca na spomen ploču
13:20 Misa u kapelici vojarne u Lori

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime